Hans tv-lön: 2,5 miljoner

”Uri Geller Sveriges bäst betalde programledare”

Foto: Foto: KANAL 5
alla böjer sig för hans krav Uri Geller är ekonomiskt oberoende sedan länge. Nu klirrar det till i kassan igen. Skedböjaren beräknas tjäna 2,5–3 miljoner bara på sin svenska show som börjar visas på söndag.
TV

Uri Geller tjänar storkovan på sin nya show i Kanal 5.

Enligt uppgifter till Nöjesbladet får illusionisten mellan 2,5 och 3 miljoner kronor i lön.

– Det borde göra honom till den bäst betalda programledaren i underhållningsbranschen, säger en källa.

Kanal 5:s nya storsatsning ”Fenomen med Uri Geller” har premiär på söndag.

Nu kan Nöjesbladet avslöja den skedböjande illusionistens rekordgage för den direktsända tv-serien där han bedömer tio mentalister som tävlar.

Äger ingen plånbok

Enligt uppgifter till Nöjesbladet blir Uri Geller, 64, den bäst betalda programledaren i branschen.

– Han får någonstans mellan 2,5 och 3 miljoner kronor i lön. Det gör honom till nummer ett i Sverige, erfar en källa i tv-branschen.

Rekordgaget består av två delar – en lönedel och en del som är kopplat till ersättningen för att sända formatet som tidigare bland annat gjorts i Grekland, Holland, Tyskland och Ungern.

– Det är svårligen någon som matchar honom, programledarna för Melodifestivalen får inte i närheten av det här, säger källan.

Men när Nöjesbladet konfronterar Uri Geller med uppgifterna förklara han att han inte har någon koll på sin ekonomi.

– Var har du hört det? Det visar bara hur lite jag vet om mina finanser, jag har inte hand om pengarna. Det kanske är svårt att tror, men jag kollar inte ens mitt bankkonto. På 35 år har jag varken haft plånbok, pengar eller något kreditkort på mig. För det mesta så reser min svåger med mig. Behöver jag köpa något så köper han det åt mig, säger han.

”Har ett världsrykte”

Han hävdar att pengar inte är viktiga för honom.

– Pengar motiverar mig inte. Jag har tillräckligt. Jag ger bort mycket av mina pengar till sjuka barn. Jag har tjänat mina pengar genom att hitta olja och guld åt offshoreindustrin. En av de största oljefyndigheterna i Mexiko hittade jag på 1970-talet. De blev så imponerade att de gjorde mig till mexikansk medborgare, säger han.

Dan Panas, presschef på Kanal 5, vill inte kommentera några summor.

– Uri Geller är en man med ett världsrykte och har också bra betalt när det handlar om tv-program. Men jag kan varken bekräfta eller dementera summan, säger han.

FAKTA

Känd för att böja skedar - med tankekraft

Namn: Uri Geller. Ålder: 64 år. Bor: Sonning-on-Thames, England. Bakgrund: Född i Tel Aviv. Uri Geller blev känd i början på 70-talet när han böjde skedar i tv med tankekraft och fick klockor att stanna eller gå fortare. Aktuell: Programledare för ”Fenomen med Uri Geller” i Kanal 5. Tv-showen har gjorts i en rad andra länder. Inkomst: Tjänar mellan 2,5 och 3 miljoner för de svenska programmen. Har skapat en förmögenhet genom att hitta olja och guld åt internationella företag.