– Det var mitt livs värsta upplevelse

Marianne Berglund talar ut om dopningen i ”Mästarnas mästare”

1 av 3 | Foto: Foto: SVT
SVARTMÅLAD Cyklisten Marianne Berglund berättar i kvällen avsnitt av ”Mästarnas mästare” om den tuffa perioden 1989 då hon stängdes av i tre månader för brott mot dopningsbestämmelserna. ”Det var helt fel att jag hamnade i samma kategori som de som tagit anabola steroider”, säger hon.
TV

Hon svartmålades i Sverige.

Nu berättar Marianne Berglund om den dopningsstämpel hon fick efter att ha tagit ett medel mot mensproblem.

– Det var mitt livs värsta upplevelse, säger hon till Nöjesbladet.

I kvällens ”Mästarnas mästare” i SVT berättar cyklisten Marianne Berglund, 47, öppenhjärtigt om den stora mardrömmen.

1989 stängdes hon av i tre månader för brott mot dopningsbestämmelserna efter att medlet efedrin hittats i hennes urin.

Medel mot mensproblem

I Sverige svartmålades hon i medierna.

– Det kändes helt fel att jag hamnade i samma kategori som de som tagit anabola steroider. Det var tråkigt att det blev en sån sensation, det var ju något som inte på något sätt och vis höjde prestationen utan hade motsatt effekt, säger Marianne Berglund till Nöjesbladet och syftar på att efedrin i själva verket höjer pulsen när man som cyklist vill hålla den så låg som möjligt.

Medlet fick hon i sig efter att ha tagit ett medel mot mensproblem.

– Det jag tog var ett naturpreparat som var speciellt för idrottsfolk. Jag hade inte gjort något alls när det gällde att medvetet ta något som höjde min prestation, säger hon.

Jobbigt för familjen

Hon menar att även hennes familj drabbades när nyheten slog ner.

– Det var mitt livs värsta upplevelse. Sen var det också en tråkig upplevelse för att mina föräldrar och syskon fick lida väldigt mycket av det där. Det var jättetråkigt för deras del. Speciellt när du vet att det är helt mot vad du vet om ditt barn eller din syster. Jag tror att de upplevde det som jag, att det var väldigt orättvist, säger Marianne Berglund.

”Vi pratade om det”

Hon hade inga problem att prata om händelsen med de andra deltagarna.

– Det kändes helt okej att prata om det. Det var så svart på vitt när journalisterna skrev, det var inga nyanser. Det jag hade tagit är ungefär samma sak som om du tar tre koppar kaffe eller hostmedicin, då är du dopad. Vi pratade om nyanserna, vad det handlade om egentligen, säger hon.

FAKTA

Den första svenskan att vinna VM

Namn: Marianne Berglund. Ålder: 47. Yrke: Tidigare cyklist, nu jobbar hon inom företagsutveckling. Meriter: Den 3 september 1983 vann hon damernas landsvägslopp vid världsmästerskapen i Alternheim i Schweiz och blev därmed den första svenskan att vinna ett VM. Under sin karriär vann hon också Tour of Texas. 1990 vann hon den första upplagan av Tjejtrampet. Bor: Bend, Oregon. Familj: Maken Osvaldo, sonen Alex, 9.