Almenäs: Jag vill göra trav sexigare

Jessica om ilskan mot ’Vinnar- festen’: Många är konservativa

Foto: Lina Boström Einarsson
Jessica Almenäs.
TV

Glåporden haglade efter ”Vinnarfestens” premiär. Försöket att para nöjes-tv med trav väckte stor ilska hos en röststark hästsportslobby.

Men programledaren Jessica Almenäs, 35, tar kritiken med ro.

– Många i travvärlden är väldigt konservativa. Jag tycker det är skoj att göra det lite sexigare och yngre.

Foto: Magnus Glans/TV4
Jessica Almenäs har Brolle vid sin sida när hon leder ”Vinnarfesten” i TV4.

Uselt. Tramsigt. Ett tidigt aprilskämt.

Det dröjde inte länge innan TV4:s travprogram fick smeknamnet ”Vinnarpesten” bland högljudda hästsportsentusiaster. Att tittarsiffrorna sedan vänt uppåt hindrar inte folk från att fortsätta spy nätgalla. Jessica Almenäs, som leder programmet med Brolle, är inte förvånad.

– Jag hade snarare blivit chockad om vi inte fått några reaktioner, skrattar hon.

Travvärlden är konservativ, konstaterar Jessica. En liten krets skriker högt när man försöker förnya.

Möter vinnare

– Många vill att saker ska vara som de alltid har varit. Det finns inga som blir så upprörda och hörs så mycket som travtittare, säger hon.

Kändiskockar och tv-trollkarlar har gästat ”Vinnarfesten”, och ett stående inslag är möten med människor som vunnit på V75 och förverkligat sina drömmar. Underhållning och travsportstradition kombinerat, med andra ord.

Jessica, med rötter i både sport- och nöjes-tv, förstod att det skulle bli tufft. Och älskade utmaningen.

– Trav kanske inte vid första anblick känns supersexigt, särskilt inte för unga människor. Så jag tycker det är skoj att göra det lite sexigare och yngre, säger hon.

”Fy fan vad jag är avundsjuk”

Förra veckan gästades programmet av två killar som köpt en Harry Boy – en slumpgenererad travtippning – och vunnit 192 miljoner.

– Det första jag sa innan jag ens hejade var: fy fan vad jag är avundsjuk på er! Men jag tänker att min dag kommer när jag också ska vinna miljoner, skrattar Jessica, som har levt, ätit och andats hästsport sedan hon började rida som sexåring.

Vid åtta års ålder cyklade hon en mil fram och tillbaka till stallet. Hon har barn med en travexpert och lever med en hoppryttare. Storvinsten borde lura runt hörnet.

– Jag tippar för sällan – jag är lite för rädd om mina pengar, säger Jessica och skrattar.

– Och så spelar jag så mycket med hjärtat.

Lite ”den hästen gillar jag, då måste jag ta med den”. Det blir man inte rik på!

FAKTA

Jessica om

... att jobba med Brolle:

– Underbart! Vi hade aldrig träffats tidigare, men vi kommer från Norrland båda två och jag tror vi klickade lite på det. Vi är båda ganska norrländska.

... sin snöblindhet:

– I dag mår jag ganska bra, men jag har fått skador på ögonen för gott. Jag har väldigt svårt att köra bil i mörker till exempel, eller när det är dåligt väder ute. Numera är jag mer noga med att måtta upp säkerhetsavstånd till studiolamporna. I början var jag rädd. Var lamporna starka kunde jag få panik. Det var en av de värsta upplevelserna i mitt liv.

... kön och utseende påverkar vilka programledarroller hon får?

– Nej, jag började min karriär inom sportjournalistiken och det är svårt att få jobb som kuttersmycke där, du måste veta vad du håller på med. Gör du ett underhållningsprogram och får ett färdigt manus i handen – det kan många klara av. Men för att leda direktsänt sportevenemang måste du ha koll.

Namn: Jessica Magdalena Therese Almenäs. Ålder: 34. Yrke: Tv-programledare. Familj: Sambon Tony André Hansen, norsk stjärnryttare, gemensamma sonen Dylan, 1,5 och sonen Jack, 6, från ett tidigare förhållande. Bostad: Pendlar mellan Stockholmslägenhet och radhus i Moss, Norge. Inkomst: 604 800 kronor (taxeringsåret 2009). Aktuell: Som programledare för TV4:s travsportprogram ”Vinnarfesten” ihop med Brolle.

ARTIKELN HANDLAR OM