”Det var pinsamt att visa sig naken”

Riddarhunken om sexscenerna i HBO:s nya fantasyserie

TV

Blodiga strider, magi och sex. I fantasy-tv-serien ”Game of thrones” har danske Nikolaj Coster-Waldau, 40, en av huvudrollerna.

– Det var pinsamt att ­visa sig naken, säger skådespelaren.

Den har kallats ”Sopranos i Midgård” och ”Nya sagan om ringen”. I kväll har amerikanska succékanalen HBO:s storsatsning, ”Game of thrones” premiär på svenska Canal plus. Den är baserad på romanserien ”A song of ice and fire” av fantasyförfattaren Georige RR Martin.

Danske skådespelaren Nikolaj Coster-Waldau, som spelar Jaime Lannister, var först tveksam över sin egen medverkan i serien.

– Fantasy verkade så barnsligt, de onda strider mot de goda och de goda vinner alltid. Jag hade lite förutfattade meningar men när jag läste böckerna insåg jag att det är för vuxna med. Böckerna är extremt välskrivna, säger han.

Pinsamma sexscener

”Game of thrones” handlar om maktkampen mellan de olika kungarikena i Westeros. Serien präglas av blodiga strider och en hel del sex och nakenhet.

– I en scen simulerar vi sex, den var inte rolig att spela in. Det var pinsamt, men det är något man får utstå i mitt arbete, säger han och skrattar.

Osympatisk karaktär

Nikolajs karaktär Jaime Lannister är en ondskefull riddare som har ett speciellt förhållande till sin syster, drottningen Cersei, som spelas av Lena Headey.

– Jag gillar Jaime men skulle inte vilja ha honom som kompis. Han är inte nödvändigtvis ond utan följer bara sitt hjärta och gör mycket för kärleken, säger Nikolaj.

Kysste motspelerskan

”Game of thrones” är danskens internationella genombrott och han har flera roliga minnen från produktionen. Varje morgon fick exempelvis skådespelarna dagens texter men de läste inte alltid Nikolaj igenom eftersom han ofta kunde manuset. Det han en morgon inte visste var att en kysscen strukits under natten.

– När vi repeterade närmade jag mig Lena Headey och redan då såg jag att hon gav mig en konstig blick. När jag sedan kysste henne skrek både regissören och hon på mig och frågade vad jag höll på med. Det var lite pinsamt men ändå komiskt, säger han och skrattar.

FAKTA

En dansk i Hollywood

Namn: Nikolaj Coster- ­Waldau. Ålder: 40. Yrke: Skådespelare. Tidigare filmer: ”Black hawk down”, ”Kingdom of heaven”, ”New Amsterdam” och ”Underbar och älskad av alla.” Bor: Köpenhamn, Danmark. Familj: Gift med före detta Miss Grönland Nukâka Motzfeldt. Tillsammans har två döttrarna, Philippa och Safina.

Fler kända ansikten i ’Game of thrones’

Roller: Bland andra Sean Bean ”Sagan om ringen”, Lena Headey  ”Terminator: Sarah Connor Chronicles”, Jason Momoa ”Baywatch” och Peter Dinklage ”The station Agent”.

ARTIKELN HANDLAR OM