Äntligen på Skansen – tack vare Gunde

Måns Zelmerlöw trodde karriären skulle sluta med ”Idol” – tills Svan stukade sin fot i ”Let’s dance”

Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
Toppen på karriären TOPPEN PÅ KARRIÄREN Måns Zelmerlöw tar över som programledare för ”Allsång på Skansen” efter Anders Lundin. Ett karriärssteg som började med Gunde Svans stukade fot.
TV

Han står inför sin största utmaning hittills – att leda ”Allsång på Skansen” i SVT.

Vem Måns Zelmerlöw tackar?

Gunde Svan.

Gunde Svan.

Allt började egentligen med en stukad fot.

Inga skivbolag var intresserade av Måns Zelmerlöw, 24, efter att han slutat femma i ”Idol” i TV4 2005.

– Det var helt tyst och det förstår jag med tanke på hur kass jag var. Efter ”Idol” trodde jag att jag skulle behöva sitta i skolbänken igen. Tyvärr är jag inte säker på att det hade blivit något inom musik och det hade varit väldigt tråkigt, då hade jag inte mått speciellt bra, säger han.

Men så kom samtalet från TV4.

Gunde Svan, 49, hade stukat foten i ”Let’s dance”.

”Det var helt galet”

Efter att ha tackat nej två gånger övertalades Måns Zelmerlöw till slut – och gick sen och vann. Därefter satte karriären fart ordentligt.

– Att vi sitter här i dag beror väldigt mycket på Gundes stukade fot och en oerhörd stor nypa tur, säger Måns Zelmerlöw där han sitter på restaurang Solliden med utsikt över ”Allsång på Skansen”-scenen.

Dessutom trodde han att han sumpat det.

– Det var helt galet när jag fick en förfrågan efter hela sommarens kalabalik, jag trodde det var kört, säger Måns Zelmerlöw, 24, om när han i en intervju med Nöjesbladet mitt under aktuell säsong med Anders Lundin, 52, avslöjade att SVT frågat om han vill leda programmet.

Trots att han har varit både artist och programledare i Melodifestivalen säger han att det är först nu han kan slappna av.

Har hittat balansen

– Jag har bara känt att jag stressat framåt och velat uppåt. Det här är första gången jag känt att jag är på en bra plats och att jag mår väldigt bra i det och har en bra balans mellan jobb och fritid.

Samtidigt är han orolig för vad som ska komma sen.

– Hela min karriär har ju gått så fort. Det är klart att jag ställer mig frågan vad finns det att göra efter det här? Men då insåg jag att jag har väldigt många andra drömmar.

Som?

– Som film, skriva mer musik och att få ut min musik internationellt och att också skriva låtar till andra internationella artister.

Varför film?

– Det är nog att jag aldrig har gjort det och att det skulle vara otroligt kul att testa på. Därmed inte sagt att jag tror att jag är bra, jag tror att jag kanske är rätt dålig på det.

Vad skulle du spela?

– Hamilton (skratt). Det hade varit kul att spela en roll helt olik mig, att vara badguy och se om jag hade fixat det.

Du är inte rädd för ett bakslag?

– Jo, den största rädslan är ju att man inte ska få fortsätta med allt det man gör nu. Det har gått väldigt fort uppåt och det kan gå lika snabbt neråt men jag ska göra allt jag kan för att det inte ska bli så, men det är inte upp till mig tyvärr.

Vem är det upp till?

– Svenska folket.

FAKTA

Tar över på Skansen efter Lundin

Namn: Måns Albert Petter Zelmerlöw. Ålder: 24. Yrke: Programledare och artist. Bor: Stockholm. Familj: Sambon Marie Serneholt, 27. Aktuell: Ny programledare för ”Allsång på Skansen” i SVT. Premiären är den 28 juni och totalt blir det 8 program.

Slog igenom 2005

Måns Zelmerlöv sätter plus på milstolparna sedan genombrottet i ”Idol”.

”Idol” 2005 i TV4, kom femma:

– Sjukt snygg tröja! Jag sätter . Det var fortfarande viktigt för karriären, men det var mycket jag som gjorde det till en sämre upplevelse än vad det hade kunnat bli. Jag repade inte och tog det för mycket med en klackspark.

Melodifestivalen 2007, sjöng ”Cara Mia”, kom trea:

. Starten på min artistkarriär. Att få stå på Melodifestivalens scen för första gången och känna att man har en bra låt och ett bra nummer, man är en underdog, som samma dag seglar upp hos oddsättarna från att ha legat sist till tredje plats eller något sånt. Och sen sitta i en duell mot Magnus Carlsson och ta hem den. Det var stort.

”Let’s dance” i TV4 2006, vann programmet:

. Bra för karriären, kul att lära sig dansa, men det var ingen vidare sammanhållning. Det var många som var tävlingsinriktade. Det var mycket tjafs och bråk i produktionen. Vem det var vill jag inte säga, men det var inte jag.

Första uppträdandet på ”Allsång på Skansen” i SVT 2007:

. Det var en sån magisk kväll, jag sjöng ”Cara Mia”. Det var första gången jag stod inför en sån här stor publik och fick stå på en scen som jag bara har drömt om att stå på.

”Diggiloo”-turnén 2008:

. En rolig turné fruktansvärt bra buss och ett riktigt roligt gäng. Här ska jag och Molly Sandén titta på ”Little Britain”, jag tog med mig boxen.

Melodifestivalen 2009, uppträdde med ”Hope & glory”, slutade fyra:

. Det kändes som om jag hade så stora förväntningar på mig och det blev inte alls så roligt som första gången. När man tittar på det i efterhand ser man heller inte samma glädje i mina ögon som första gången.

”Romeo och Julia” på Göta Lejon 2011:

. Med tanke på de förutsättningarna vi hade emot oss, ekonomin i produktionsbolaget och att ”Jakten på Julia” inte blev någon större succé. Men att vi fick de recensioner vi fick och att det har blivit en publiksuccé. Och nu har vi gjort 61 föreställningar och jag har fortfarande inte tröttnat.

Melodifestivalen 2010, programledare tillsammans med Christine Meltzer och Dolph Lundgren.

. Bland det roligaste jag gjort. Dessutom fick jag träffa Dolph. Han är ändå väldigt cool.

ARTIKELN HANDLAR OM