Kaos för SVT – i Thailand

Inspelningen av ny tv-serie skakad Bråk Sparkad regissör Avhopp Krismöten

Foto: Carolina Byrmo, Lotte Fernvall
problem i värmen Kjell Bergqvist och Maria Lundqvist är med i nya SVT-serien ”30 grader i februari”. En regissör har fått sparken och en annan hoppade av i protest.
TV

Krismöten, konflikter och avhopp.

Under inspelningen av SVT:s nya serie ”30 grader i februari” i Thailand har en regissör fått sparken och en annan sagt upp sig.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger regissören Daniel Lind Lagerlöf.

På pappret är ”30 grader i februari” en tv-serie som har allt. Namnen – Kjell Bergqvist och Maria Lundqvist. En exotisk inspelningsplats – Thailand.

Men inspelningen gick inte som den skulle och seriens huvudregissör – Beata Gårdeler – sparkades eftersom hon, enligt uppgift, inte lyckades hålla inspelningsschemat.

– Det gick långsamt, säger en person i filmteamet som vill förbli anonym.

”En stressfaktor”

När Gårdeler fick sparken valde Daniel Lind Lagerlöf, som är en av regissörerna, att inte heller fullfölja sitt uppdrag.

– Om hon inte hade slutat så skulle inte jag heller ha slutat. Serien tog en vändning som inte var planerad, säger Daniel Lind Lagerlöf, som tidigare gjort filmer som ”Miffo” och ”Hans och hennes”.

Skådespelare, som vill förbli anonyma, berättar för Nöjesbladet om den svåra situation de hamnat i när regissörerna är utbytta.

– Det fanns två regissörer när jag skrev kontraktet. Dessa har man förtroende för och ska vara sårbar inför. Plötsligt är de borta. Klart det är en stressfaktor, säger en skådespelare.

Det resulterade också i alliansbildningar där missnöje riktades mot ledningen.

– Man blir orolig för framtiden. Och i vanlig mänsklig rättvisa håller man på den svaga parten. Klart det var diskussioner, säger en skådespelare.

”Jäkligt tråkigt”

Christian Wikander, dramachef på SVT Väst, menar att den thailändska produktionen var tuffare än väntat.

– Beata är kvar och klipper det första blocket, men hon skulle även ha gjort ett andra block. I samband med att hon var färdig landade man i att hon inte skulle fortsätta med det andra blocket. I stället tar man in en annan regissör som gör det, säger han.

– Det är jäkligt tråkigt. Vi får utvärdera detta och det går ut på att lära sig av den process man just gått igenom, fortsätter Wikander.

Vill inte prata

”30 grader i februari” spelas fortfarande in i Thailand. Det är ännu oklart hur mycket krisen kostat SVT, produktionsbolaget Fundament film och i förlängningen tv-licensbetalarna.

– Jag vill inte kommentera det här, säger Lars Pettersson, exekutiv producent på Fundament film.

Skådespelaren Maria Lundqvist är också fåordig.

– Jag har inga kommentarer om detta, säger hon.

Nöjesbladet har sökt regissören Beata Gårdeler och skådespelaren Kjell Bergqvist utan framgång.

Peter Schildt är ny regissör.

FAKTA

Här är andra turbulenta inspelningar

”Apocalypse Now” (1979)

Till en början hade Harvey Keitel huvudrollen, men han fick sparken och ersattes av Martin Sheen. Under inspelningstiden fick Sheen en hjärtinfarkt, men återhämtade sig. Slutligen hade den extrema inspelningen, som drabbats av oväder och problem med myndigheter, pågått i 238 dagar och dokumenterats av regissör Francis Ford Coppolas fru Eleanor.
 

”The Man who killed Don Quixote”

Terry Gilliams planerade film om Don Quijote fick bekymmer redan första dagen när det visade sig att buller från Nato-bas störde inspelningen. Dag två förstörde ett häftigt skyfall teamets utrustning och förändrade landskapet till oigenkännlighet. Senare fick dessutom huvudrollsinnehavaren Jean Rochefort diskbråck och tvingades bryta.
 

”Twilight Zone – The Movie” (1982)

Skådespelaren Vic Morrow och två barn dog i en helikopterolycka vid inspelningen av ”Twilight Zone”-filmen.
 

Det här är ”30 grader i februari”:

Tv-serien handlar om några människor som bestämmer sig för att lämna livet i Sverige för en strand i Thailand. Serien planeras att sändas i januari 2012.

Med bland andra: Kjell Bergqvist, Maria Lundqvist, Hanna Ardéhn, Thomas Chaanhing, Lotta Telje, Robert Wetterlund och Kjell Wilhelmsen.

ARTIKELN HANDLAR OM