Aftonbladet
Dagens namn: Beda, Blenda
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / TV

Deckarhjälten ’Columbo’ död

Familjen i bittert bråk om Peter Falks förmögenhet

LONDON. ”Columbo” är död.

Skådespelaren Peter Falk dog i torsdags kväll i sitt hem, 83 år gammal.

Nu väntas hans fru och döttrar strida om arvet efter Hollywood-stjärnan.

Peter Falk hade länge lidit av Alzheimers sjukdom och demens och de senaste åren har hans hälsa försämrats.

Dödsorsaken är ännu inte känd men han dog på torsdagskvällen lokal tid i sitt Los Angeles-hem, skriver Daily Mail. I ett uttalande från familjen bekräftades dödsfallet:

”Peter Falk dog stillsamt i sitt hem i Beverly Hills på kvällen den 23 juni. Han lämnar efter sig sin fru sedan 34 år, Shera och två döttrar från sitt tidigare äktenskap”.

Nu befaras en rättslig strid om arvet efter Hollywood-stjärnan mellan hans änka och de två döttrarna Catherine och Jackie som Falk adopterade tillsammans med sin första fru.

Opererade tänderna

När Columbo-skådespelarens hälsa kraftigt försämrades efter en rad tandoperationer 2009, drog dottern Catherine sin pappas fru Shera inför rätta i en strid om förmyndarskapet om Falk.

Han hade blivit allt mer dement, men läkarna var oense om det kunde bero på hur han hade sövts eller om det var någon annan reaktion på operationerna, uppger Radar Online.

Efter en två dagar lång rättegång i Los Angeles behöll Shera Falk förmyndarskapet om sin make och egendomen till hans dotters förtret. Enligt uppgifter i amerikansk press har familjen inte försonats.

Möts i rätten igen

Peter Falk uppges ha testamenterat merparten av sin förmögenhet på omkring 35 miljoner kronor till sin fru. De båda döttrarna kan räkna med att ärva omkring en miljon kronor var. Nu finns överhängande risk för att familjen återigen kommer att mötas i rätten.

Men en källa med insyn säger till RadarOnline att Peter Falk skrev testamentet långt innan han diagnostiserades med alzheimer och försökt försäkra sig om att det inte skulle bli en rättsstrid över innehållet.

– Det finns en klausul som säger att om någon av arvingarna försöker bestrida testamenten kommer de per automatik att förlora sin del, säger källan.

Han hade öga av glas

Peter Falk gjorde inte professionell debut som skådespelare förrän som 29-åring. Agenter varnade honom för att hans glasöga skulle vara ett hinder. När han var tre förlorade han ögat på grund av en tumör.

Men han motbevisade olyckskorparna och slog igenom i Hollywood. Falks karriär sträckte sig över 40 år och han har belönats med fem Emmy-statyetter och en Golden Globe och två Oscar-nomineringar. n n Sin sista huvudroll gjorde han i ”Three days to Vegas” 2007.

Puffade på cigarr

Den påträngande och cigarrökande kommissarien med sin smutsiga regnrock och grå cabriolet, bar aldrig pistol och kunde sällan minnas var han förlagt sitt anteckningsblock.

Efter pilotavsnittet 1968 blev det en serie som spelades in 1971 till 1978. Columbos förmåga att återvända med ännu en frågeställning precis när den misstänkte trodde att han kunde andas ut skapade den klassiska repliken: ”Just one more thing”.

1989 togs serien upp igen och Peter Falk återvände till rollen som Columbo ända fram till 2003.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet