”Jag har kysst Martin Beck”

Rafael Edholm spelar Peter Habers ”boy toy” i komediserie

1 av 3 | Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
FOTOGENISK Rafael Edholm visar upp blåmålade tånaglar. Han fixade dem för sin homosexuelle rollfigurs skull. ”Män i omklädningsrummet har höjt på ögonbrynen när de har sett det”, säger Edholm som gick upp i sin karaktär.
TV

Eldig, bitchig och temperamentsfull.

Rafael Edholm, 45, spelar bög mot Peter Haber, 58, i TV4:s storsatsning ”Gustafsson 3 tr”.

– Jag har kysst Martin Beck, säger han.

Precis före midsommar avslutades inspelningarna till höstens satsning på TV4 – ”Gustafsson 3 tr”.

Tv-serien utspelar sig i ett trapphus och Robert Gustafsson, 46, spelar tre olika roller själv.

I en av lägenheterna bor ett bögpar – Ramon och Roger – som spelas av Rafael Edholm och Peter Haber.

– Det var en bonus att det var Peter som jag fick spela mot. Vi har jobbat tillsammans i en ”Beck”-film, säger Rafael Edholm och fortsätter:

– Jag har kysst Martin Beck! Jag måste säga att jag rodnar lite.

Rafael Edholms karaktär Ramon är en hetlevrad man.

– Han är lite bitchig och snabb på avtryckaren, med starkt temperament. Han är Rogers (Peter Haber) boy toy, säger han.

”Alla män har bög i sig”

Det är första gången i karriären som Rafael Edholm spelar homosexuell.

– Det är ingenting jag räds, utan något jag välkomnar. Det är bara kul. Alla män har nog lite bög i sig, säger han med ett skratt.

Rafael Edholm menar att det finns en rörande kärlek mellan Ramon och Roger som visas tydligt i en scen där paret dansar tryckare.

– Där uppstod det något. Kjell (Sundvall, regissör) blev alldeles fnissig och rodnade, norrlänning som han är, och sa: ”Det var fint det där, det var till och med rörande.”

Det här var också första gången som Rafael Edholm jobbade tillsammans med Robert Gustafsson.

– Jag har alltid tyckt om det han gör. Han är genialisk och väldigt kul att jobba med. Att kunna kasta sig mellan de olika temperamenten som hans karaktärer har är fantastiskt. Han ger sig totalt hän.

”Kan vara bredare”

I höst har ”Gustafsson 3 tr” premiär. Rafael Edholm tror att tv-serien har framgångspotential och kan bli en utmanare till ”Solsidans” höga tittarsiffror.

– Alla ingredienser finns. Jag vill inte på något vis jämföra med ”Solsidan”. Men jag tror att ”Gustafsson 3 tr” kan vara lite bredare, den rör sig inte i en lika extrem miljö, säger han.

FAKTA

Detta är Rafael

Namn: Johan Rafael Edholm. Ålder: 45. Yrke: Skådespelare och regissör. Familj: Flickvän och en son. Gift med Görel Crona 1997–2006, Daga Lamy 2007–2011. Bostad: Stockholm. Filmroller i urval: ”Svenska hjältar” (1997), ”Järngänget” (2000), ”Livvakterna” (2001), ”Beck – Kartellen” (2002), ”Göta kanal 2” (2006), ”Babas bilar” (2006; även manus, regi), ”Göta kanal 3” (2009), ”Wallander – indrivaren” (2010).