Pärs rädsla – att ses som ett drygt as

Nye Idol-programledaren: Jag är otroligt konflikträdd

Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
HANS STORA SORG Pär Lernströms farmors död för några år sedan satte djupa spår. ”Hon var en så inspirerande och cool människa. Garvade jämt. Det är klyschigt, men då insåg jag hur skört livet är”, säger han.
TV

2011 är hans.

Pär Lernström har fått sin fru och TV 4:s största programledarjobb.

Nu fokuserar han på att inte framstå som ett as.

Linda & Pär.

På en italienare i Stockholm sitter Pär Lernström mitt emot TV 4:s programchef Fredrik Arefalk.

Det är en gråkall februarikväll 2011.

När pastan är uppäten går duon till en bar för att avrunda kvällen med varsin öl.

– Jag har en grej som jag tycker att du ska fundera på över natten, säger Arefalk och pausar:

– Tycker du att det skulle vara roligt att leda ”Idol” i höst?

”Fan, har det där ens hänt?” är det första Pär tänker när han vaknar dagen efter.

– Jag blev ju så väldigt, väldigt glad. Det här var precis vad jag har drömt om, det är stort, det är direktsänt. Jag har varit stressad under hela min karriär för att jag tyckt att det gått för långsamt och nu smällde det till. Jag var tvungen att lägga band på mig för att inte förstöra all form av förhandlingsläge med fyran.

I vintras gick han från Kanal 5 för att leda TV 4:s långkörare ”Parlamentet”. Kanalen slog på stora trumman och kallade det för ”det nya Parlamentet”.

– Det nya var väl egentligen bara jag, konstaterar Pär.

Hur mår ”Parlamentet” egentligen? Det känns lite sömnigt.

– Det är så lätt att såga programmet rakt av. Personligen tycker jag att det är bra när det leds som ett debattprogram, de gånger jag lyckas med det så tycker jag att det är jävligt roligt.

Saknar sin farmor

Vem man än pratar med så beskrivs du som ”trevlig”. Är du verkligen så jäkla trevlig hela tiden?

– Jag tycker om att skratta och jag tycker om när andra människor skrattar. Jag vill att det ska vara glatt och trevligt omkring mig. Det är ingen medietaktik på något vis. Jag tror fan inte sånt funkar, men jag har ju sprungit på kändisar under min tid på radio som visat sig vara otrevliga. Nu när jag rott hem ett tv-jobb är de helt plötsligt mycket trevligare.

Så du har aldrig uppfattas som dryg?

– Fråga efter hösten och ”Idol”. Då finns det säkert massor med människor som tycker att jag är ett drygt as. Men jag är otroligt konflikträdd, därför undviker jag att försätta mig i situationer där jag framstår som ett as.

Var kommer rädslan i från?

– Det är ju inte så jävla svårt att räkna ut, mina 40-talistföräldrar var sådana som lät det koka som fan under locket men man lyfte aldrig och vädrade. Jag har världens snällaste mamma, men hon har svårt att beröra känslor.

När har du varit som mest rädd?

– När min farmor dog för några år sedan. Hon var en så inspirerande och cool människa. Garvade jämt. Det är klyschigt, men då jag insåg hur skört livet är.

Körberg – ”rätt töntig”

Har du känt ångest?

– Min sambo Linda fick hudcancer för några år sedan. De känslorna kan nog kallas ångest. Jag kunde inte göra någonting, kände mig som en meningslös medmänniska. Cancern opererades bort, men hon måste fortfarande gå på kontroller ofta.

Hur ska du ducka konflikter i tävlingsprogrammet ”Idol”?

– Ja, folk kan ju verkligen bli arga där. Men i min roll är det ju enkelt. Jag ska bara trösta deltagarna och kan ta ett kliv tillbaka. Men i kulisserna i ett tv-arbete pyr det också. Där får man välja sin strid.

På nätet kan man läsa att du sagt i radio att du är drogliberal.

– Det enda jag har sagt är att jag tycker att vår liberala syn på alkohol är konstig i jämförelse med att röka på. Jag tar inte droger, men jag dricker alkohol och det finns ett hyckleri över att man värnar om vårt spritarv alltmedan man raserar äktenskap, ens eget och andras liv samtidigt som hasch målas upp som att det är djävulens påfund.

Tommy Körberg har kallat ”Idol” för tönt-tv.

– Kan vi inte bara enas om att Körberg blivit rätt töntig himself de senaste åren? Han var ju sjukt ball en gång i tiden. Det här är bara hans sätt att försvara att han väljer att jobba med TV 3.

”Får pengarna jag förtjänar”

När Peter Jihde gick från SVT till TV4 krävde han två miljoner. Lyckades du få till en lika bra deal?

– Jag har aldrig krävt några pengar. Och jag var inte i samma förhandlingsläge som när jag gick från Kanal 5 heller kan jag ju säga. Nu får jag de pengarna jag förtjänar ... eller ja, lite mer ... det är jag nog värd.

FAKTA

Namn: Pär Lernström. Ålder: 30. Bor: Kungs

holmen. Familj: Frun Linda och dvärgschnauzern Floyd. Yrke: Programledare. Karriär: Har bland annat varit programledare på MTV, lett ”Ballar av stål” och haft ett program i Mix Megapol. Inkomst: 380 200 (taxeringsår 2010).

Pär om ...

... att visa känslor

– Jag gråter mycket, som ett barn av både sorg och glädje. Jag tror det är viktigt att släppa ut det annars få man nog ångest förr eller senare.

... karriären

– Den var väldigt viktig för mig när jag var 25, då var den i princip allt. Jag har alltid siktat högt. Jag ville inte bli en sån där som var kvar på Kanal 5 för evigt.

... att leda Melodifestivalen i framtiden

– Jag vet inte om det är någon dröm för mig att göra det nu längre. Kristian Luuk gjorde det jävligt bra när han gjorde det.

... att gifta sig

– Linda är den som kan plocka ner mig på jorden om det behövs. Vi har en bra relation och har lärt känna varandra förbaskat bra under åren. Vi är ganska lika, vi tänker hyfsat lika om saker och ting.