Anmäls – för sitt vinsnack

Christer Lindarw: Hela den biten kunde ha klippts bort

Foto: Foto: SVT
"DET VAR SKÅLAR OCH VINER HELA TIDEN" Kocken Ulf Wagner och Christer Lindarw går igenom menyn – och vinerna – under Christers dag i "Stjärnorna på slottet". Nu har inslaget anmälts till Granskningsnämnden. Anmälaren tycker att vindiskussionen gavs alltför stor plats i programmet. Och Lindarw - som är nykterist - håller med. "Nu var det skålar och viner hela tiden, men jag har mjölk i mina glas", säger han.
TV

Tidigare har det handlat om lyxbilar, seglarjackor och kontroversiella uttalanden.

Den här gången är det vin.

”Stjärnorna på slottet” i SVT har ännu en gång anmälts till Granskningsnämnden.

Det blev stor skandal i ”Stjärnorna på slottet” 2007 när Peter Stormare, Britt Ekland, Jan Malmsjö och alla de andra gick omkring i dyra seglarjackor och skjutsades hit och dit i lyxiga Mercedes-bilar.

Nu har också den här säsongen av ”Stjärnorna på slottet” anmälts till Granskningsnämnden.

Anmälaren tycker att kocken Ulf Wagners och Christer Lindarws diskussion om viner till middagen gavs alltför stor plats i programmet – något som kan bryta mot SVT:s regler om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.

”Jag dricker inte själv”

Att vinpratet fick för mycket plats håller Christer Lindarw, 58, med om.

Han är nämligen nykterist.

– Jag sa själv att hela den biten skulle ha kunnat klippas bort. Jag dricker inte själv någon alkohol, och kan absolut ingenting om viner. Nu var det skålar och viner hela tiden, men jag har mjölk i mina glas. Det var ju andra bitar i mitt program som jag hellre skulle vilja ha med, säger han.

Dessutom tycker han att det pratas allt för mycket vin i tv över huvud taget.

– I varenda jävla morgonprogram, förmiddagsprogram och matprogram ska det talas viner och olika sorter. Jag är rökare och balansen är sned mellan hetsen mot rökare kontra hur lite det hetsas mot att det dricks för mycket i landet. Jag brukar säga att det finns ingen man som har slagit ihjäl sin fru för att han har rökt för mycket, säger han.

”Visa ett helhetstänk”

Ulrika Midunger, projektledare på SVT, är förvånad över anmälningen.

– Jag vill ju så klart inte ha in någon anmälan men när jag läste innehållet så förstod jag inte varför inte den här personen anmäler alla våra program om personen inte tycker att vi ska prata om vin och mat, säger hon.

Varför är det viktigt att prata om vinerna?

– Det är väl inte jätteviktigt, det är en balansfråga. Det är väl mer att visa att kocken har ett helhetstänk kring middagen. Tycker vi att han pratar för mycket om det eller visar etiketten så redigerar vi bort det. Det var ju inte så att Christers köksdel var längre än vad det brukar vara, säger hon.

FAKTA

Andra anmälningar mot ”Stjärnorna på slottet”

2007 Deltagarna åkte runt i lyxbilar och gick omkring i dyra seglarjackor. För det friades programmet. Däremot tvingades kanalen betala en straffavgift på 50 000 kronor efter att Britt Ekland haft på sig en egen munktröja som enligt Granskningsnämnden visades för mycket.
 

2010 Björn Ranelid gick till verbal attack mot flera personer som aldrig fick någon chans att försvara sig. Programmet friades.