Interna strider när SVT kastar ut hallåorna

Kanalen: Vi måste bli mer moderna Presentatörer: Många är upprörda

1 av 5
”Man måste börja tänka annorlunda” Jovan Radomir, 48, som varit hallåa för SVT i drygt 14 år, menar att han och kollegorna nu behöver jobba med sina röster på ett helt annat sätt. Men efter att ha ”speakat”­ ett antal dokumentärer känner han sig hyfsat lugn inför den nya uppgiften.
– Men det är klart att man måste börja tänka annorlunda. Måla mer med rösten eftersom det är det enda vi har. Men formatet känns spännande och det ska bli kul att se hur det tas emot av tittarna, säger han.
TV

Nu är det klart.

I vår försvinner SVT:s hallåor från rutan – trots starka interna reaktioner.

– Beslutet är fattat på högre ort, säger hallåan Justine Kirk, 45.

Foto: Foto: SVT
PETAS UR RUTAN Justine Kirk och de andra hallåorna kommer inte längre att synas i rutan i vår. I stället ska bara deras röster höras i bakgrunden, likt upplägget i många andra kanaler. ”Det är många som är upprörda och tycker det är helt åt fanders”, säger Justine Kirk.

Redan i somras kunde Nöjesbladet avslöja att SVT planerade att plocka bort värdarna och värdinnornas ansikten ur rutan. Kvar blir endast deras röster. Under tidig vår görs omställningen och hallåorna har förlorat en kamp som pågått inom kanalen sedan flera decennier tillbaka.

Beslutet får klassiska tv-värdar att rasa.

– Jag tycker att det är en käftsmäll, faktiskt. Jag tycker att man gör fel och skulle vilja säga till SVT att de borde tänka om en gång till, säger Arne Weise, 81.

”Kostar lika mycket”

Den klassiska hallåan Alicia Lundberg, 78, instämmer.

– Det är vansinne. Att bara höra en röst är fullständigt galet eftersom tv är ett bildmedium. Det är idiotiskt att bara se en skylt där en människa ändå sitter bakom. Det kostar lika mycket, säger hon.

Även hennes dotter Johanna Hermann Lundberg, 47, tidigare tv-hallåa och numera Fröken Ur, är kritisk.

– Det är skittråkigt. Deras närvaro är trevlig och tar bara 30 sekunder i anspråk, säger hon.

Hotet mot tv-hallåorna har dock alltid funnits där, förklarar Hermann Lundberg.

– Den pågick när jag jobbade, och då slutade ju tvåan med hallåor. När mamma jobbade så slutade de och kom senare tillbaka, säger Johanna Hermann Lundberg.

Fler förändringar

Justine Kirk, som är hallåa sedan 15 år, berättar att känsloläget kring hallåornas avveckling är uppskruvat inom SVT.

– Det är många som är upprörda och tycker det är helt åt fanders. Både på SVT kommunikation, inom företaget, bland programledare och folk. Men beslutet är fattat på högre ort, säger Justine Kirk.

Bakgrunden till beslutet är modernisering. Och enligt Annie Wegelius, programdirektör på SVT, kommer tittare att få uppleva fler omställningar i samma veva.

– Det sammanfaller med andra förändringar vi inte vill gå ut med. Bakgrunden till beslutet är att vi har frågat publiken vad som är viktigt för dem när det gäller att få information. Personligheterna i bild var inte lika högt värdesatta som vi hade trott från början, säger hon.

”En vanlig form”

– Internationellt sett är det inte många kanaler som fortfarande har hallåor i bild. De flesta har den formen som vi byter nu till. Vi vill bli mer moderna helt enkelt, säger SVT:s kommunikationsdirektör Helga Baagøe.

Därmed är TV4 den enda svenska kanal som behåller presentatörerna i bild.

Så tycker tv-hallåorna själva: