Tvingas gå ut – i tårar

Johan Rheborg bryter ihop: Jag var inte beredd

1 av 4
Samtalet om föräldrarna blev för mycket, och Johan Rheborg bröt ihop.
TV

Hans pappa gick bort i cancer och mamman försvann i alzheimer.

I kvällens ”Stjärnorna på slottet” rinner känslorna över för Johan Rheborg – som gråtande tvingas lämna middagsbordet.

– Jag behövde prata om det, säger Johan Rheborg till Nöjesbladet.

De flesta är vana att se honom som Percy Nilegård eller i någon annan komisk roll.

I kvällens avsnitt av ”Stjärnorna på slottet” i SVT visar Johan Rheborg, 48, upp en ny helt sida av sig själv för svenska folket.

”Väldigt gripande”

När han under middagen berättar om sorgen efter sin mamma Ingrid som drabbades av alzheimer och pappa Carl-Axel som kort tid efteråt gick bort i cancer tog känslorna över – och i tårar lämnar Rheborg middagsbordet.

– Det var väldigt gripande, det kändes verkligen stort att Johan bjöd på sin sorg och sitt djup, det var en högtidsstund att var med om, säger Kim Anderzon, 68.

Att någon deltagare tvingas lämna middagsbordet har aldrig tidigare hänt enligt SVT.

– Han ville inte sitta inför kamerorna utan behövde ett par minuter för att hitta tillbaka till en vanlig samtalston, vilket man inte kan göra när man gråter. Han kunde ju knappt prata till slut. Det är nog första gången någon lämnat bordet på det här sättet, säger Ulrika Midunger, projektledare på SVT.

Efteråt stöttades Rheborg av Louise Hoffsten, 46. Något som inte visas i programmet.

”Skönt att prata om”

– Vi kände att det tog på hans krafter att berätta om det. Men något som sitter så djupt och gör så jävla ont kan vara skönt att få prata om inför andra. Jag satt och pratade med honom om det här att förlora en förälder, jag förlorade själv min pappa förra hösten, säger hon.

– Han tackade mig för det, så kanske han tyckte det var lite skönt, att han fick lite kraft och styrka av det, fortsätter hon.

”Hemskt orättvist”

Johan Rheborg menar att han själv överraskades av sina känslor.

– Jag var inte beredd på att det skulle bli så som det blev. Jag gillar egentligen inte att prata om mitt privatliv. Från min sida så var det en kärlekshandling till min pappa. Genom att basunera ut det till hela svenska folket att han var tapper som kämpade och sen fick han den här beska belöningen. Jag tycker att det var hemskt orättvist, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM