Hotade lämna slottet

Johan Rheborgs ultimatum till SVT: Blir det bråkigt så deltar jag inte

Foto: Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX
TVEKADE LÄNGE Det var långt ifrån självklart för Johan Rheborg att ställa upp i ”Stjärnorna på slottet”, och det spelade roll vilka andra som skulle vara med. ”Det är ju inte kul att hamna med några och så är man inte så jätteintresserad och sitter och gäspar i stället”, säger han.
TV

Han tackade ja efter att ha rådfrågat Tommy Körberg.

Men först ställde Johan Rheborg ett ultimatum till SVT – blev det bråkigt i ”Stjärnorna på slottet” hotade han att lämna inspelningen.

– Jag sa ”då går jag därifrån”, berättar Rheborg för Nöjesbladet.

Foto: Foto: SVT
Peter Harryson och Börje Ahlstedt var med vintern 2005/2006.

I går kunde tittarna se hur Johan Rheborg, 48, brast ut i tårar efter att ha berättat om föräldrarna, Ingrid och Carl-Axels, bortgång.

Men det tog lång tid innan Rheborg tackade ja till att medverka i programmet – först rådfrågade han vännen Tommy Körberg, som deltog i ”Stjärnorna på slottet” 2009.

– Jag var lite förvånad över att de ville att jag skulle vara med. Jag tänkte ”vad har jag där att göra?” Men jag frågade Tommy och han tyckte ju att det var toppen, säger Johan Rheborg.

Men det var också viktigt för honom vilka de andra deltagarna var.

– Jag funderade ganska länge faktiskt. Det var ju också viktigt vilka övriga som skulle vara med, så man är intresserade av dem. Det är ju inte kul att hamna med några och så är man inte så jätteintresserad och sitter och gäspar i stället, säger han.

Ett jättefan av Rabaeus

Att Johan Rabaeus redan var klar för programmet gjorde beslutet lättare.

– Det kändes skitroligt med Johan, jag är ett jättefan av honom, men jag tycker att det är ett klockrent gäng, säger han.

Dessutom ville Rheborg absolut inte att programmet skulle bli en repris av några av de tidigare säsongerna där bråken har avlöst varandra. För att undvika det ställde han ett ultimatum till produktionen.

– Det jag inte tycker har varit kul är det här med Börje Ahlstedt och Harryson. Man bara ”va fan, vuxna människor”, det var geggigt. Jag var tydlig med det med en gång. Jag sa: ”Blir det ett sånt program, jag är en fri människa och då går jag därifrån. Jag kommer inte att delta i det.”

Det känns som om du var den stora överraskningen bland deltagarna?

– Jag brukar inte ställa upp på sånt här. Jag har tackat nej till mycket. Jag vet inte riktigt varför jag tackade ja, jag tror att det har att göra med att man till slut kommer till en position där det är lite ”shit the same.” Det är inte slutet på världen. Från början var man lite mer picky.

”De var goda mot mig”

Han bestämde innan inspelningarna att han skulle prata ut om känslorna efter sina föräldrars bortgång.

– Jag kan inte uttrycka annat än att jag behövde göra det där. Och det var därför jag ställde upp. Om det blev som jag tänkte eller hur det blev och om det var bra eller inte, det kan jag faktiskt inte svara på. Men ibland är det bra att prata om grejer på det ena eller andra sättet, säger han.

Du kände dig inte pressad av produktionen?

– Nej. Jag bestämde själv att det här ska jag prata om. Jag kunde inte bara sitta där och säga ”det är fint, det är så bra så”. Det blir ju inte så intressant, säger han.

Några fler kändisprogram blir det inte.

– Nu har jag gjort det och det var skitroligt, men jag skulle ju inte hoppa på vilken dokusåpa som helst. Det här var mitt besök, nu koncentrerar jag mig på att göra film och teater, säger han.

Viktigast av allt för Johan Rheborg är att tittarna förstod hans kärlek till föräldrarna.

– Jag har en väldig kärlek till mina föräldrar, jag hoppas att det kommer fram. Då känner jag att det är bra. De var goda mot mig, det är inte alla föräldrar som är det.