... men för af Ugglas rullar mer pengar in

Caroline af Ugglas.
TV

Caroline af Ugglas, som blivit miljonär på ”Körslaget”, behöver inte oroa sig.

Internationellt har programmet fått ett rejält uppsving – och pengarna fortsätter att rulla in för upphovskvinnan.

”Körslaget” sändes första gången 2007, då i USA. Programmet gjorde snart succé internationellt och 2008 gick det upp i Sverige. Fem säsonger har det blivit i TV4 sedan dess.

Friday TV, som utvecklat ”Körslaget” efter Caroline af Ugglas grundidé, har hittills sålt formatet till 17 länder. Strax före jul gick det upp i Kina – och ännu fler länder kan nu vara på väg att köpa in programmet.

– Vi förhandlar just nu med flera länder. De som är officiella är Vietnam och Ryssland, säger Estelle Bodén, vd för Friday TV.

”Simpel konstnär”

Hon kan inte svara på hur avtalet med Caroline af Ugglas ser ut – som i egenskap av upphovskvinna får en procentuell del av vinsten.

– Men den dealen vi hade tidigare gäller fortfarande.

Caroline af Ugglas uppger själv att hon inte vet hur många procent det rör sig om.

– Jag är bara en simpel konstnär som är glad att jag får en smörgås om dagen.

Flera nya länder

Men redan 2008 sa hon till Nöjesbladet att det rörde sig om en deal i miljonklassen. Sedan dess har ett flertal nya länder börjat producera programmet. I Danmark och Norge har tre säsonger av programmet sänts, i Finland ytterligare en.

FAKTA

Licensen ger pengar

n n För rättigheterna att producera programmet betalas en licens till Friday TV. Hur mycket man betalar varierar från land till land men ligger generellt på runt fem till åtta procent av produktionsbudgeten. Licensen betalas per episod av programmet som produceras. Ju fler avsnitt man gör desto mer betalar man för licensen.