Barn drillas för att bli modeller

Psykolog varnar för ny svensk tv-serie: Kan leda till ätstörningar

1 av 4 | Foto: Foto: TV3
RAKAR BENEN PÅ 8-ÅRING Anessa och hennes 8-åriga dotter är med i TV3:s nya serie ”Mammor & minimodeller”. I en scen rakar hon sin dotters ben.
TV

En mamma rakar benen på sin 8-åriga dotter.

En annan flicka springer gråtande ut när hon ska fotograferas.

Barnpsykologer rasar mot nya ”Mammor & minimodeller” i TV3.

– Det kan leda till ätstörningar, säger Hanna Thermaenius.

I ”Mammor & minimodeller” i TV3 kan tittarna följa sex mammor och deras döttrar på en skola för barnmodeller i Stockholm.

Barnen är i åldrarna 7–10 år och får bland annat lära sig att gå på catwalk och hur man uppträder under en modellfotografering.

I första avsnittet i kväll rakar en mamma benen på sin 8-åriga dotter, en annan blir sminkad och en flicka rusar storgråtandes ut efter att hennes mamma pressat henne när hon ska fotograferas.

”Kan leda till dålig självkänsla”

Nu reagerar flera barnpsykologer mot programmet.

– Det är en kroppsfixering som kryper ner i åldrarna och vi vet att ju tidigare den kommer desto större risker för olika nedvärderingar av kroppen. Det kan leda till ätstörningar, träningshysteri eller dålig självkänsla, säger Hanna Thermaenius, som arbetar inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Stockholm.

”Är otroligt sorgligt”

Att ett sådant här program nu produceras i Sverige tycker hon är bekymmersamt. Samtidigt menar hon att man legitimerar mammornas agerande.

– Det är otroligt sorgligt, det handlar väl om tittarsiffror. Visar man såna här tv-program så visar man att samhället godkänner det, säger hon.

Lars Jalmert, professor i pedagogik och barnpsykolog, tycker att programmet upprätthåller gamla könsroller.

– Det är beklämmande. Och det är ju ett jättestort ansvar producenterna bakom den här typen av program har. Man uppmanar ju både föräldrar och barn att leva efter gamla mönster som vi i övrigt i samhället försöker komma ifrån, säger han.

”Kände sig obekväm”

Mamman Jelena, 40, vars dotter gråtande springer ut under en fotografering, hävdar att orsaken bakom tårarna inte var att hon pressade dottern.

– Det var för att toppen var för kort och att hon inte ville visa magen. Hon kände sig obekväm. När hon gråter betyder det att hon inte är nöjd med kläderna, håret, sminkningen eller att hon är hungrig. Jag tyckte det var bra att hon sprang ut och grät, det visar att hon inte finner sig i vad som helst, säger hon.

”Jag vill underlätta”

Mamman Anessa, 25, som rakar benen på sin dotter, menar att det var något hon började med efter att flickan blivit retad i skolan.

– Jag försökte förklara att hon är bra som hon är och att hon inte behöver raka benen. Men det var inte några små fjun, utan hår på benen, och om du sticker ut från mängden i dagens samhälle så får du skit. Det har absolut ingenting att göra med att jag inte skulle tycka att hon är bra som hon är, utan jag ville underlätta för henne, säger hon.

”Vi vill ju skildra det”

TV3:s programchef, Fredrik Lundberg, menar att kanalen skildrar ett fenomen som redan finns i samhället.

– Då tycker inte jag att vi ska censurera det och låtsas som om det inte händer, då vill ju vi skildra det. Om det sedan leder till en debatt om barn och könsroller så är det väl jättebra. Det är en fantastiskt nyttig debatt som vi behöver, säger han.

”Mammor & Minimodeller” startar i kväll, måndag, klockan 21, på TV3.