”Kontrakten är orimliga”

Petter upprörs över ”The voice”-talangernas slavavtal: Jag har uttryckt ett starkt misstycke

1 av 4 | Foto: Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
RIKTAR HÅRD KRITIK Petter Askergren, en av coacherna i TV4:s ”The voice”, berättar nu öppet om sitt missnöje över deltagarnas kontrakt.
TV

”The voice”-talangernas slavkontrakt får Petter att se rött.

Nu berättar han om sin interna strid mot bolagen.

– Jag uttryckte ett starkt misstycke till alla berörda parter, säger han.

Fler detaljer om slavkontrakten i TV4:s talangjakt ”The voice” har börjat sippra fram efter Sveriges

Radios avslöjande om de tuffa och tillspetsade avtalen från skivbolaget Universal.

Nu talar ”The voice”-coachen Petter Askergren, 37, öppet om sitt missnöje. Tidigare har han endast kritiserat kontrakten internt.

– Jag kände till att avtalen byggde på en 360-modell som jag personligen är

generellt väldigt negativt inställd till. Med det sagt uttryckte jag också ett starkt misstycke till alla berörda parter inklusive Talpa som äger formatet, skriver han i ett mejl till Nöjesbladet.

”Allt mer irriterad”

När han får reda på att kontraktet även innehåller en klausul som innebär att bolaget plötsligt kontrollerar talangens ”personlighet”, inklusive textförfattarstil, skrivsätt, röst, personlighet och särdrag blir han ännu mer kritisk.

– Det visste jag inte om och om det står så i kontraktet är det helt orimligt, fortsätter Petter.

Ola Salo, som understryker att han inte läst kontraktet, välkomnar en granskning av skivbolagets krav på talangerna – ifall det finns brister.

– Rätt ska vara rätt, även i musikbranschen, skriver han i ett mejl.

Per Herrey, förbundsjurist på musikerförbundet, rasar.

– Ju mer jag läser avtalet desto mer irriterad blir jag. Något drastiskt uttryckt har artisten under avtalstiden gett upp rätten till sig själv, säger han.

Bland annat måste artisterna ge bort 20 procent av sina sidoinkomster. Dessutom tvingas man överlåta alla musikrättigheter till Universal, och även rättigheterna till eventuell kringförsäljning i form av biografier, porträtt och

t-shirts.

”The voice”-talangen Bengt-Anton Runsten, 23, förklarar att deltagarna skriver på när de är i ett euforiskt tillstånd.

– Det är jävligt lätt att bli utnyttjad när man vill något väldigt gärna. Man tänker ju det bästa om folk, att de inte skulle utnyttja en, säger han.

”Olycklig formulering”

Efter kritiken kommer Universal att se över det finstilta. Det lovar bolagets vd Per Sundin. Klausulen om rätten till personligheten vill han inte förklara närmare.

– Det är en olycklig formulering, säger han.

FAKTA

Det här har hänt

I går kunde Sveriges Radio avslöja omständigheterna kring vad som krävs för att få vara med i TV4:s ”The voice”. Med en signatur i ett 27-sidigt kontrakt ingår man ett ovanligt tufft och tillspetsat 360-avtal med Universal, vilket innebär att bolaget har rätten till allt som har med artisten att göra.

”Det här är absolut bland det värsta jag sett”, säger Musikerförbundets jurist Per Herrey om ”The voice”-talangernas kontrakt.