SVT styrde snacket – på slottet

Så fick de deltagarna att öppna upp sig under middagssamtalen

1 av 3 | Foto: Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON
ÅRETS STJÄRNGÄNG Christer Lindarw, Louise Hoffsten, Kim Anderzon, Johan Rabaeus och Johan Rheborg lärde känna varandra på Görvälns slott utanför Stockholm i ”Stjärnorna på slottet”.
TV

Nu berättar deltagarna i ”Stjärnorna på slottet” om hur kanalen gav dem ämnen att prata om vid middagarna.

– De kom med tips, säger Louise Hoffsten.

De har pratat om föräldrars bortgång, multipel skleros, det glada 70-talet och mycket mer. ”Stjärnorna på slottet”-deltagarnas berättelser har fängslat tittarna varje helg.

Nu kan Nöjesbladet berätta hur SVT styrde deltagarnas samtal kring middagsbordet.

Pratade inte deltagarna om det SVT ville så uppmanades de av produktionen att ställa vissa specifika frågor.

”Omöjligt att veta”

– De kunde tipsa om något som någon av de andra har pratat om i den här grundintervjun som görs innan. Om det är något där som SVT tycker är intressant men som de andra deltagarna inte vet något om och om det är något som inte kommer fram vid frukosten eller lunchen, då kan de tipsa till middagen att ”kan inte du fråga om den här grejen?”, säger Christer Lindarw, 58.

De andra deltagarna vittnar om samma sak.

– De kom med tips, men det var skönt. Man kan omöjligt veta vad man ska göra och vad man ska fråga, de har ju mer helheten, säger Louise Hoffsten, 46.

Saknar rutin

Hon får medhåll av Christer Lindarw.

– Ibland har man inte koll på alla karriärer, uppväxter och vad de har gjort som är intressant. Eftersom man inte är journalist har man inte själv den där rutinen att fråga på det sättet, så jag tycker att det bara var bra att de kom med vissa förslag till samtal, säger han.

Ulrika Midunger, projektledare på SVT, bekräftar att kanalen hjälpte deltagarna med ämnena vid middagarna.

”Skulle missa saker”

– De sköter inte det helt själva. Om vi har en viktig grej som vi vill ska komma med i programmet så kan vi tipsa dem om att ”har du tänkt på den här grejen?”. Vi har ju bättre kännedom om stjärnornas liv än vad deras stjärnkolleger har, säger hon.

Hade det inte varit bättre att deltagarna fått styra helt och hållet själva?

– Då tror jag tittarna skulle missa stora viktiga delar av de här stjärnornas liv. Vi som tv-makare måste någonstans också vara redaktörer, säger hon.