– Jag vill inte behöva välja

Lisette Pagler trivs som robot i nya serien

1 av 2 | Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
LÄNGTAT EFTER TV ”Jag har velat göra tv eller film så länge”, säger Lisette Pagler.
TV

Dans, sång eller skådespeleri?

Hon väljer att inte välja.

– Jag vill inte placeras i ett fack, säger Lisette Pagler,

huvudrollsinnehavare i ”Äkta människor”.

Efter att ha vunnit SVT:s talangtävling ”Jakten på Julia” 2010 fick Lisette Pagler, 31, sin biljett till publikens medvetande, och en huvudroll i musikaluppsättningen av ”Romeo och Julia”.

Under 2011 gjorde hon succé på Göta Lejons scen där hon spelade mot Måns Zelmerlöw, 25, och Loa Falkman, 64.

Längtat efter tv

Trots framgångarna på musikalscenen kändes det ändå som att vinna på Triss när hon tillfrågades att provfilma för SVT:s science fiction-satsning ”Äkta människor”

– Plötsligt händer det! Så kändes det. Jag har velat göra tv eller film länge, säger hon.

När så rollistan sattes tilldelades debutanten en av huvudrollerna. Andra ledande roller görs av rutinerade skådespelare som Andreas Wilson, 30, Eva Röse, 38, och Leif Andrée, 53.

Saknar motstycke

Och serien, som utspelar sig i en parallell nutid bland människor och robotar, saknar motstycke i svensk tv-historia, menar hon.

– Idén lät så häftig att jag verkligen inte kunde missa den här chansen. Det finns en vardagsrealism i serien och specialeffekterna får stå tillbaka för handlingen.

Hade det varit flygande tefat med i bilden hade jag inte varit lika på, säger hon.

Rollfiguren som Lisette Pagler gestaltar är en hubot – en slags hemtjänstsrobot med mänskliga drag. Serien tar upp etiska såväl som existentiella frågor.

– Det är det som är häftigt med sci-fi. Att man kan lyfta frågor som: Vad är liv för något? Och om vi skapar liv, har vi rätten att göra vad vi vill med det? säger hon.

”Tackar ja till båda”

”Äkta människor”, som sänds i tio delar under våren, kan innebära ett bredare genombrott för henne.

– Man kan inte jämföra tv med något annat medium. Man når ut på ett helt annat sätt. Jag vill arbeta med olika saker, inte placeras i ett fack. För mig är kultur att nå ut till människor, inte att behöva välja ett spår och köra.

Men om du tvingas välja mellan nästa jobb – film/tv eller musikal?

– Då tackar jag ja till båda erbjudandena, säger Lisette Pagler och skrattar.

FAKTA

Det här är Lisette

Namn: Lisette Pia Hee Young Pagler. Ålder: 31 år. Bor: Stockholm. Taxerad inkomst 2011: 347 500 kronor. Karriär: Gick en treårig musikallinje på Balettakademin i Göteborg. Vann SVT:s talangjakt ”Jakten på

Julia” 2010. Har spelat i ”Singing in the rain”, ”Jesus Christ superstar” och ”Romeo och Julia”. Aktuell: Som huvudrollsinnehavare i ”Äkta människor”, med premiär i kväll.

De har olagligt släppts fria

Svensk science fiction-serie som utspelar sig i en

parallell nutid, där vetenskapen har tagit fram ett mekaniserat tjänstefolk, hubotar, så lika människor att de kan betraktas som fullgoda substitut.

Serien följer Leo (Andreas Wilson) och Niska (Eva Röse), ledare för en grupp hubotar som olagligt släppts fria.

Leos älskade Mimi (Lisette Pagler) blir tillfångatagen – varpå Leo ger sig ut för att finna henne. I övriga roller syns bl.a. Leif André, Pia Halvorsen och Marie Robertson.