Johan Rabaeus är frispråkig men lite väl privat

TV
Jan-Olov Andersson.

När Johan Rabaeus berättade om sitt liv och sin karriär i ”Stjärnorna på slottet”, var det detaljerat, inlevelsefullt, lite rörande och hela tiden underhållande.

Det var bara ett fel: Han har gjort det tidigare, i både radio och tv.

Ingen skugga faller över Johan Rabaeus själv.

Att han så personligt och frispråkigt har berättat om sig själv både i en välgjord tv-dokumentär av Birgitta Zachrisson (för fem år sedan) och i sitt eget ”Sommar”-program i radion (för två år sedan), innebär naturligtvis inte att han behöver hitta på en ny historia om sig själv när han blir ombedd att vara stjärna på slottet.

Han har säkert dragit samma story i tidningsintervjuer också, men allt blir liksom så mycket starkare, på sitt sätt så mycket sannare, när man hör och/eller ser personen i fråga.

För oss som såg/hörde de tidigare nämnda programmen, blev säsongsavslutningen av årets ”Stjärnorna på slottet” alltså lite väl mycket déjà vu.

För de som inte har så mycket koll på skådespelaren, kan jag tänka mig att det blev ett både roligt och lite gripande program.

För han har ju en fascinerande historia. Diplomat­sonen som tyckte tillvaron var så rotlös när han flyttade från storstad till storstad som barn. Som miste sin lillasyster på ett hemskt sätt. Som skickades till fisförnäm privatskola och hade framtiden utstakad för sig, när han började plugga på Handels – men  i stället bröt med familjen och började med skådespeleri inom vänsterns fria

teatergrupper.

Han hade många härliga historier att berätta från sin karriär, där den om Ernst-Hugo Järegård (1928–1998) stod ut allra mest.

Och det var roligt när han höll på att skrämma skiten ur de andra stjärnorna på slottet, genom att ta dem med på en guppig tur i ett sjöflygplan.

På minussidan, så fick man veta nästan lika lite om hur Johan Rabaeus lever privat, han undvek att prata om det lika skickligt som Johan Rheborg förra veckan. Lite kul hade det ju varit, då den Camilla han sa ”hej då” till i premiär­avsnittet, heter Thulin och är en av landets mest kända modeskapare.

Som helhet, har det var en jämn säsong. Hög lägstanivå. Johan Rheborgs avsnitt var det mest omtumlande. Han är också den som genom­gående kommit med flest kommentarer och nyfikna frågor, sådant som fört handlingen framåt.

Till sist, en drömfemma inför nästa år: Carola, Agnetha Fältskog, Ulf Lundell, Lena Olin och Stellan Skarsgård.