Bryter ryggen i Gladiatorerna

TV4 ändrar reglerna efter Garys våldsamma kamp mot gladiatorn

1 av 7
Gary Stewart gör sig redo för att ge sig ut på hängbron ...
TV

Gary Stewart fick föras till sjukhus efter den otäcka smällen i ”Gladiatorerna”

Något som kunde ha undvikits – efter olyckan ändrade TV4 reglerna.

– Vi insåg att det där blev så himla brutalt, säger Magnus Karlsson Lamm, exekutiv producent.

För utmanaren Gary Stewart, 34, får deltagandet i ”Gladiatorerna” ett abrupt slut. Redan i den inledande grenen ”Hängbron” kolliderar han med Prime. Gladiatorns ”vapen”, en vadderad stålstång, träffar Gary i huvudet – och böjs på mitten. Tittarna får se hur utmanaren kippar efter andan, rejält omtöcknad. Han får avbryta och förs till sjukhus med en ryggskada. På sjukhuset visade en röntgenundersökning på kompressionsfrakturer i ryggen. I bröstryggen hade två olika kotor fått frakturer. Stewart hade brutit ryggen på grund av den hårda smällen.

Men olyckan kunde ha undvikits – ansatsen på bron var för lång. Magnus Karlsson Lamm bekräftar att man gjort en felbedömning.

– Ja, det visade sig så för att de fick upp sån hög fart med sina vältränade kroppar. I det här fallet så kanske det inte var en kropp som ledde till skadan utan det var kanske framför allt stången som han sprang in i.

Kortar ansatsen

Händelsen med Gary Stewart fick TV4 att agera – reglerna för ”Hängbron” ändrades.

– De får en ganska lång ansats. De får hela den där bron. Efter olyckan vidtog vi konsekvenser. Vi förkortade helt enkelt ansatsen så att de fick kliva in två meter på bron inför kommande tävlingar, säger Magnus Karlsson Lamm.

”Extra varsamma”

– Vi insåg att det där blev så himla brutalt. Just när ryggen är inblandad så är vi extra varsamma och noga. Så då minskade vi ansatsen.

Han menar att man från produktionens sida vidtagit nödvändiga åtgärder för att garantera deltagarnas säkerhet.

– Vi har gjort så mycket som jag tycker att vi kan göra och vad som kan krävas av oss. Sedan går det aldrig att helt garantera att skador inte inträffar i ”Gladiatorerna”, precis som i vilken annan sport som helst.

Är det rimligt att deltagarna utsätts för de här riskerna?

– Det finns en risk i alla sammanhang. Jag tycker ändå att det är extra viktigt att trycka på att vi vidtog åtgärder genom att förkorta ansatsen. Vi har verkligen sett över det här hela tiden, säger Magnus Karlsson Lamm.

”Inte vettigt”

Läkaren Stefan Branth är inte överraskad över att det blivit mycket skador i programmet.

– Jag är inte ett dugg förvånad med tanke på den omilda behandling som de utsätts för. Kroppen klarar ju inte vad som helst naturligtvis.

Han menar att flera av momenten i ”Gladiatorerna” är på gränsen för vad man ska behöva utsätta sig för.

– Det är ju säkert jätteroligt och en utmaning. Men att göra så tuffa grejer att det händer sådana saker, då blir det inte riktigt vettigt.

FAKTA

Fler skador i Gladiatorerna

Olyckan är långt i från den enda som skakat ”Gladiatorerna”. Den nya säsongen har kantats av skador:

Utmanaren Gunnar Trossö, 50, bröt två revben i ”Attackbollen” – dessutom lossnade nyckelbenet från bröstbenet.

Atcha Adinas, 38, fick föras till sjukhus med ambulans efter ett våldsamt fall i ”Pyramiden”.