”Omröstningen var direkt motbjudande”

TV

”Mobbningsgren”, ”Mobbningsmetoder” och ”Motbjudande”.

De starka reaktionerna lät inte vänta på sig när TV3 rullade igång svenska ”Top Model”.

”Top Model” höll inte igen i säsongspremiären. Redan i det första momentet fick de tävlande i uppgift att välja ut vem i gruppen som hade minst potential att bli en toppmodell. Var och en av deltagarna fick sedan illustrera detta genom att sätta ett halsband på den de valt.

På flera håll höjdes starkt kritiska röster mot momentet.

Journalisten Anna Thunman Sköld, som bloggar om tv på TV3:s systerkanal TV6:s sajt, skriver om inledningsuppdraget på sin blogg:

-Jag blev riktigt upprörd när deltagarna - det första de får göra - tvingas välja ut den tjej som de tycker har minst potential. Vad är det för mobbingmetoder? De är ju redan där för att bli bedömda - av proffs. Låt då dessa göra jobbet istället för att skapa en hackkyckling (som sedan bär med sig den stämpeln under resten av tävlingen). Dåligt!

”Ska straffa den ansvarige”

Sigge Eklund, som bland annat varit inslagsproducent åt flera av Filip & Fredriks program, skriver på Twitter:

– Från och med nu ska det vara min livsuppgift att identifiera och straffa den ansvarige bakom den inledande mobbningsgrenen i TopModel.

Även Alex Schulman är starkt kritisk mot momentet:

– Jag kanske blivit gammal eller mjäkig, men jag fann den inledande omröstningen i Top Model direkt motbjudande, skriver han på Twitter.

Schulman får också ordentligt med medhåll från andra twittrare.

Fredrik Lundberg, programchef på MTG, slår ifrån sig kritiken:

-Då undrar jag om de såg hela det avsnittet. Poängen med hela det är ju att tjejerna själva inte kan rösta ut någon och att man stävjer den typen av skolgårdsbeteende. Tjejen som fick flest halsband fick ju fördel, inte nackdel, säger han till Nöjesbladet.

-Jag håller inte med om att det är mobbnings-tv. Eftersom den man tror blir utmobbad får en fördel av det istället för en nackdel. Det hade varit något helt annat om hon hade åkt ut.

Det visade sig senare att den deltagare som fått flest band runt halsen inte skulle behöva lämna tävlingen utan istället fick en fördel i nästa tävling.