Ranelids röst är söndersnackad

Panik inför kvällens Allsång på Skansen

1 av 5
”Han ska få det så tufft. Den lille mannen ska vara 1,34 lång innan året är slut.”Ett författarbråk av rang bröt ut mellan Ranelid och Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund. Ranelid tyckte Akademien borde slappna av, Akademien tyckte Ranelid borde sluta skriva.
TV

Björn Ranelid har röst­panik.

För två dagar sedan förstörde han stämbanden – i ”Allsång på Skansen” i kväll ska han sjunga offentligt för första gången i sitt liv.

– Jag pressar rösten, men jag klarar det här, säger han.

Tappat tonen Under en före- läsning pratade Björn Ranelid sönder rösten. I morgon ska han sjunga i Allsång på Skansen. ”Jag pressar rösten. Men jag klarar det här”, säger han.

Under en föreläsning på Engeltofta kulturkväll på söndagen förstörde Björn Ranelid, 63, rösten.

– Det var en dålig lokal, publiken satt i olika rum och jag hade en dålig mikrofon. Jag fick höja och sänka rösten, då blir det så här, säger han med påtagligt hes stämma.

”Jag klarar det här”

Tajmingen kunde inte vara sämre. I kväll ska Ranelid sjunga, inte prata eller recitera, inför publik för första gången - i direktsända ”Allsång på Skansen”. Han har valt Gösta ”Snoddas” Nordgrens hit ”Flottarkärlek” som sin allsång och har planen klar.

– Jag ställer aldrig in någonting på grund av rösten. Nu måste jag dricka varmt te och ta det lugnt. Jag klarar det här, även om det är första gången jag sjunger på scen, säger han.

Kuppade in låt

Låten, som i folkmun kallas ”Haderian hadera”, fick han kuppa in.

– Jag ville att han skulle sjunga en allsång med Skånekoppling. Men det ville inte Björn och valde något annat. Vi bollade fram och tillbaka ett tag, säger Susanne Jacobsson, producent för ”Allsång på Skansen”.

”Obotlig amatör”

Ranelid tvekade aldrig och har stort förtroende för sitt låtval.

– Det är en sång som haft långt mer betydelse än ”Främling” med Carola, och är mycket mer känd. ”Snoddas” har haft det största genomslaget av någon svensk artist någonsin, säger han.

Tillsammans med Sara Li, 24, kommer han även att framföra sin schlagerhit ”Mirakel” – men i en helt ny tappning. Vilka ändringar som gjorts eller hur det kommer låta vägrar Ranelid avslöja.

– Du kommer tänka ”Oj!” när du hör inledningen. Sedan när du hör resten kommer du tänka ”Oj, oj, oj.”

Vad hemlig du är Björn.

– Nej, jag är inte hemlig – jag presterar, jag pratar inte en massa.

Är du nervös inför ditt uppträdande?

– Nej, herregud, jag är ju inte ens artist. Jag är kroniskt obotlig amatör.

20.00 Chatta med Nöjesbladets Helena Trus under ”Allsång på Skansen”

Här är Björn Ranelid

Namn: Björn Ranelid

Ålder: 63

Bor: Österlen och Stockholm

Yrke: Författare

Aktuell: Uppträder i ”Allsång på Skansen” tillsammans med Sara Li. Firar i höst 30 år som författare med att släppa sin 31:a bok.