”Fantastiskt – att uppmärksammas”

”Homeland” kan ta hem storslam på Emmy-galan

1 av 3
Lewis spelar rollen som den hemvändande soldaten och Danes CIA-agenten som, åtminstone till en början, är säker på att han vänts. Morena Baccarin spelar Lewis fru.
TV

CHARLOTTE. Claire Danes och Damian Lewis har knappt hunnit smälta Golden Globe-utmärkelserna som ”Homeland” vann i år.

I går blev det klart att spionserien också kan vinna en rad Emmys.

– Det är fantastiskt att uppmärksammas på det här sättet, säger Danes när Nöjesbladet besöker inspelningen i North Carolina.

i rampljuset Claire Danes och Damian Lewis har spelat in andra säsongen av ”Homeland”. Första säsongen om den tillfångatagne soldaten som kanske bytt sida hyllades av kritikerna och prisades på Emmy-galan.

Hon och den brittiske skådespelaren är mitt uppe i produktionen av andra säsongen. Att de slagit in på rätt väg med serien som har en israelisk förlaga fick de ytterligare ett bevis på i går, då ”Homeland” nominerades som bästa drama.

Serien om en återvändande tidigare tillfångatagen soldat som kanske eller kanske inte bytt sida nominerades dessutom till ytterligare åtta utmärkelser, bland annat för bästa skådespelerska (Danes) och skådespelare (Lewis).

Är Obamas favoritserie

Men det är inte bara Golden Globe- och Emmy-jurymedlemmarna som upptäckt dramat.

Barack Obama kallar den sin favoritserie. Det beskedet fick Lewis när han bjöds in till Vita huset.

– Jag trodde först att han skämtade, säger skådespelaren.

– Sen frågade jag honom när han har tid att se på tv, med tanke på att han ska sköta världen. Han svarade att Michelle tar parets döttrar till deras tennisträning varje lördagseftermiddag. Han sa att det är då han sätter sig och ser på ”Homeland”.

Lewis skrattar.

– Lördagseftermiddagarna är med andra ord hans egna tv-stund.

Har svåra motståndare

Men det är långt ifrån givet att serien tar hem priserna när vinnarna presenteras den 23 september.

Mot sig har ”Homeland” några av tv:s mest ansedda serier. ”Mad men” torde vara storfavorit till utmärkelsen som bästa drama. Den har vunnit fyra år i rad. Vinner den i år igen blir den historisk och slår ”Spanarna på Hill Street”, ”Lagens änglar” och ”Vita huset”, som alla vann fyra år i rad.
Här kan du se alla Emmy-nomineringar

Emmy 2012 i korthet

De har flest Emmy-­nomineringar

17 stycken: ”Mad men” (bästa dramaserie) och ”American horror story” (bästa miniserie”).

16 stycken: ”Downton Abbey” (bästa dramaserie), ”Hatfields & McCoys” (bästa miniserie).

14 stycken: ”Modern ­family” (bästa komedi­serie).

13 stycken: ”30 Rock” (bästa komediserie).

Största namnen bland de nominerade

Glenn Close (”Damages”), Kathy Bates (”Harry’s law”), Jon Hamm” (”Mad men”), Claire Danes (”Homeland”), Steve Buscemi (”Boardwalk ­empire”), ­Julianne Moore (”Game change”), Nicole Kidman (”Hemingway & Gellhorn”), Emma Thompson (”The song of lunch”), Kevin Costner (”Hatfields & McCoys”), Woody Harrelson (”Game change”).