Trikåerna trängs på bio men saggar i tv

TV

Från och med i dag lär Batman göra rent hus på biograferna, i Christian Bales skepnad.

Men hur står det egentligen till med de trötta superhjältarna i rutan?

I dag brakar Christopher Nolans hett emotsedda ”The dark knight rises” loss på biograferna, för att göra Marc Webbs ”The amazing Spider-man” och Joss Whedons (snart utcheckade) ”Avengers” sällskap i säsongens superhjälteled.

Och att påstå att den kommer att gå som tåget är inte en speciellt vild gissning.

Överlag älskar biopubliken sina superhjältar, och denna senaste titel lär vara helt vattentät.

Men – på tv-sidan verkar det vara svårare att fylla ut hjältetrikåerna nu för tiden.

Tom Welling-frontade ”Smallville” tuffade visserligen på i tio säsonger – men det var snarare en tonårsföljetong med lite effekter i, än särskilt givande superhjälte-tv för vuxna.

Av den svärta som utmärker till exempel Nolans ”Batman”-filmer, eller den humor som Robert Downey Jr förmedlar som Iron Man, fanns inte ett spår.

Och medan ”Heroes” lyckades bra med sitt superhjälteuppdrag åtminstone under sin första triumfartade säsong, gick det sämre för ”The cape”, ”No ordinary family”, ”Human target”, och remaken av ”Bionic woman”.

Och förra årets omskrivna ”Wonder woman” blev aldrig mer än en bild på Adrianne Palicki i tajt brottsbekämpardräkt.

Men nya ”Hulken” då, som ABC har påtat med i två år?

Ja, de påtar fortfarande, vad jag förstår. Men vi ska nog inte sitta uppe och vänta, så att säga.

Men – däremot verkar det nu som att CW faktiskt kan vara någonting på spåret med höstens ”Arrow”.

Serien är baserad på DC Comics-figuren Green Arrow, som i CW:s tappning är miljardärsonen Oliver Queen, som efter att varit strandad i fem år på en helvetisk ö återvänder hem till Starling City som en förändrad man.

På dagarna är han visserligen fortfarande en glidare – men på nätterna drar han på sig sin gröna huva, och ger sig ut på gatorna för att skapa rättvisa med sin pilbåge.

Det låter kanske inte helt hundra, men tonen ska vara vuxnare och mörkare än ”Smallvilles”, trailern ser bra ut, och piloten har fått ett ganska varmt mottagande.

Och dessutom ser Stephen Amell ganska så jäkla grym ut i rollen.

Så kanske kan ”Arrow” faktiskt pricka rätt.

1 av 3

KARROMETERN

STEKHETT Nu är årets Emmy-race på rull! Hela listan över nomineringar, som offentliggjordes i går, hittar du på emmys.tv.

LJUMMET SVT kör dubbel ”Allsång på Skansen” på tisdag, då Tomas Ledin under en timme rattar scenen på egen hand efter ordinarie program. Och det blir nog... precis så småtrevligt som det låter.

ISKALLT Jag blir uppgiven av det faktum att svenska tittare aldrig insåg storheten med ”Breaking bad” – som precis har börjat på sin femte säsong i USA – när TV6 försökte visa den en gång i tiden. En enorm förlust.