Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / TV

Ledins tid i tv värd miljoner

Experterna om SVT:s konsert med artisten: I gränslandet för reklam

”DUBBELMORAL” Skivbolagsdirektören Bert Karlsson kallar SVT:s timme med Tomas Ledin för ”dubbelmoral”. För honom råder det inget tvivel om att konserten är reklam för artisten – något som kan kallas otillbörligt kommersiellt gynnande, enligt radio- och tv-lagen.   ”DUBBELMORAL” Skivbolagsdirektören Bert Karlsson kallar SVT:s timme med Tomas Ledin för ”dubbelmoral”. För honom råder det inget tvivel om att konserten är reklam för artisten – något som kan kallas otillbörligt kommersiellt gynnande, enligt radio- och tv-lagen. Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

Tomas Ledin tar över allsångsscenen.

En timmes exponering på bästa sändningstid.

Värdet?

48 miljoner kronor.

Direkt efter ”Allsång på Skansen” på tisdag kommer Tomas Ledin, 60, att ta över scenen.

Programmet rullar på en timme extra och är en hyllning till den folkkära musikern. Bara Ledins musik kommer att spelas – allt på bästa sändningstid.

– Det är helt fantastiskt, jättehedrande. Jag blir ödmjuk för hur livet faller ut, säger han.

En marknadsföringsdröm, menar mediestrategen Martin Andreasson på mediebyrån Carat.

– Det är värt otroligt mycket. Varje minut reklam i TV4 för liknande tittarsuccéer kostar 800 000 kronor, så det är klart att det är värt många miljoner.

48 miljoner kronor för att vara exakt – i alla fall om man använder Andreassons värdering utslaget på 60 minuter.

Hård lag

Reklam är förbjudet i public service. Lagen om otillbörligt kommersiellt gynnande är hård, och ett hyllningsprogram om Ledin i TV4 har ­tidigare blivit fällt i Granskningsnämnden.

– Redaktionen har tittat på de här aspekterna – vi ser det inte som reklam, ­säger Mathias Engstrand, nöjeschef på SVT.

Skivbolagsdirektören Bert Karlsson har sett en uppsjö av sina artister på allsångsscenen. Han tror inte på ett ord av vad SVT säger.

– Det är dubbelmoral så det sjunger om det. De backar aldrig för att göra ­reklam på SVT. De är hycklare och bryr sig helt enkelt inte, säger han.

Tomas Ledin är inte bara älskad musiker. Han är även stenhård affärsman. Dagens Industri har rapporterat om hur han tjänat 30 miljoner kronor på sina fastighetsaffärer, och han är väl medveten om ”Allsångens” genomslag.

– Det är bara att tacka och ta emot. Siffrorna är naturligtvis hypotetiska, men det är fantastiskt att få den här uppmärksamheten ett år när jag är så väldigt aktiv.

”Inte realistiskt”

Allsångens projektledare Susanne Jacobsson ser inga problem med hyllningskonserten.

– Det är inte reklam – det är redaktionellt material. Det är inte realistiskt att jämföra med reklamtid i TV4.

Tjänar stimpengar på uppträdandet i SVT

2001 sände TV4 ett timslångt konsertprogram om Tomas Ledin som hette ”Festen har börjat”. Samma titel som Ledins då nyligen släppta samlingsplatta, som direkt sålde trippel platina.

I programmet, där Ledin inte själv medverkade, varvades konsertbilder med inslag där kända personer talade sig varma om artisten. Granskningsnämnden för radio och tv fällde TV4 för otillbörligt gynnande och påförde en straffavgift om 200 000 kronor.

Oavsett reklamvärdet på Ledins allsångs­uppträdande kan han räkna med stimpengar. 480 kronor per spelad minut i SVT1 är kostnaden. Skulle alla de 60 minuterna vara fyllda av Ledins låtar tjänar han alltså 28 800 kronor.

Så säger lagen

Otillbörligt kommersiellt gynnande

Paragraf 5 i radio- och tv-lagen: Program som inte är ­reklam får inte otillbörligt gynna kommersiella intressen. Det innebär att programmet inte får

1. uppmuntra till inköp eller hyra av varor eller tjänster

eller innehålla andra säljfrämjande inslag, eller

2. framhäva en vara eller en tjänst på ett otillbörligt sätt.

Det här är Ledin

Namn: Tomas Ledin. Ålder: 60. Yrke: Musiker. Bor: Stockholm. Inkomst: 420 000 (Taxeringsår 2011). Aktuell: Hyllningsprogram i ”Allsång på Skansen” på tisdag.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet