Efter succén – nu blir serien modevisning

Kläderna från ”Downton Abbey” ställs ut på Hallwylska museet

1 av 5
Hugh Bonneville som Lord Grantham i den populära serien.
TV

”Downton Abbey” har ­skapat en modetrend och efter­frågan på vintagekläder har ­mångdubblats.

Hemligheten ligger i detaljerna, menar seriens Earl av Grantham.

– De tvingade mig till fem kostym­provningar förra året för att de inte kunde bestämma sig för vilken nyans av krämvit jag skulle ha på min kostymväst, säger Hugh Bonneville.

Foto: PBS/AP
Trendig trio Efterfrågan på vintagekläder från tidigt 1900-tal har ökat rejält – och klänningarna som Laura Carmichael, Jessica Brown-Finlay och Michelle Dockery bär i ”Downton Abbey” är på väg att bli högsta mode.

Långklänningar, korsetter, pillerburkar och höga hattar. Kläderna har virvlat förbi under två ­säsonger av succéserien ”Downton Abbey” och skapat en nygammal trend.

Nu ställs flera av ­seriens kläder ut på Hallwylska museet i Stockholm med premiär på fredag.

Enorm efterfrågan

– Modet då var så smickrande och feminint. De hade en handfull klänningar som de bar ofta, men därför var de också spektakulära och ­fantastiska aftonklänningar. Och jag älskar hattar, speciellt på män, jag tycker att det är synd att det inte ­används längre, säger Laura Car­michael när Nöjesbladet träffar henne i London.

Och seriens Lady Edith Crawley är inte ensam. Efterfrågan på vintagekläder från perioden har ökat med över 270 procent enligt försäljningssajten Alibaba.com. Just höga hattar har ökat med 600 procent. För kvinnor är det hårband med paljetter, långa handskar och långklänningar som efterfrågas mest.

”Till slut röt jag till”

Enligt Hugh Bonneville är det producenternas känsla för detaljerna som är orsaken. Inför höstens säsong tvingades han ­göra fem kostymprovningar bara för att man skulle komma fram till rätt färgnyans på en väst.

– Till slut röt jag till Julian (Fellowes, seriens skapare) att han fan fick komma dit och kolla själv, för då hade jag börjat tröttna, berättar ”Downton Abbeys” Earl av Grantham och skrattar.

FAKTA

Har belönats med flera priser

  ”Downton Abbey” följer familjen Crawley och deras tjänstefolk på det fiktiva godset Downton Abbey i engelska Yorkshire i början av 1900-talet. Serien har belönats med både en Golden Globe och en Emmy för bästa miniserie och även prisats för sina kostymer.

  Bland seriens stjärnor finns bland andra Maggie Smith och i höst även Shirley MacLaine. Seriens tredje säsong har svensk premiär på SVT1 lördagen den 3 november kl 21.30.

1 av 6 | Foto: Erik Lernestål

Det finns att se på utställningen

På utställningen ”Dräkter från Downton” finns främst dräkter och outfits från seriens första säsong, den visas på Hallwylska museet i Stockholm från fredagen den 5 oktober till söndagen den 6 januari.