”Man vill ju inte göra en Andreas Carlsson”

Dags för fredagsfinalerna – då börjar jurymedlemmarna tävla mot varandra

”hedern står på spel” I morgon är det dags för den första fredagsfinalen i X factor. Andreas Carlsson, Marie Serneholt, Ison Glasgow och Orup coachar var sitt team – och från och med nu ­kommer de kämpa för att just deras talanger ska gå hela vägen.
TV

Nu börjar kriget mellan ”X factors” jurymedlemmar.

Och tjuvnypen är ­redan i gång.

– Man vill ju inte göra en Andreas Carlsson, ­säger Orup med ett snett flin.

I ”X factor” är det inte bara talangerna som tävlar. När första fredags­finalen drar i gång i morgon kommer också Marie Serneholt, 29, Orup, 53, Andreas Carlsson, 39, och Ison Glasgow, 32, ställas mot varandra.

De coachar var sitt team och kämpar för att just de egna artisterna ska ta sig så långt som möjligt.

”Måste vinna”

– Jag har ju ett ansvar för mina tjejer. Jag kommer bli råförbannad om någon av dem åker ur tävlingen på fredag, ­säger Andreas Carlsson som är mentor åt tjejerna.

– Jag är här för att hjälpa mina att gå så långt som ­möjligt. På fredag ska någon av de andras artister åka ut, ­säger ­Marie Serneholt.

– Jag lägger ner all min tid på det här just nu. Jag måste ju kunna stå för allt som mina artister gör på scenen, det är lite av min heder som står på spel också, säger hon.

Tonar ner – men...

Även bland talangerna märks juryns tävlingsinstinkt av.

– Vi är ju Isons team. Vi vill vinna, nån i vårt team ska vinna, säger Oscar Zia, 15, som har Ison Glasgow som sin mentor.

Orup försöker tona ner tävlings­momentet mellan jurydeltagarna. Men när intervjun är över och det är dags att ta bilder kan han inte ­låta bli att ge sin jury-konkurrent ett tjuvnyp:

– Jag ler nog utan att visa tänderna. Man ­behöver ju inte göra en Andreas Carlsson, ­säger han med ett snett flin.

FAKTA

Så avgörs allt

När tv-tittarna röstat blir det juryn som avgör vem som får stanna kvar eller åka hem. De två med minst antal röster får sjunga ytterligare en låt och sen får juryn en efter en tala om vem de vill skicka hem.

Om det går till ”deadlock”, där det står 2–2 mellan artisterna blir det tv-tittarnas röster som avgör. Den artist med minst ­antal röster får åka hem.