Frida Sandén attackerad – för sitt efternamn

Anklagas i ”X factor” för att dra fördel av systern Molly: Jag tar det jättehårt

1 av 4
KNÄCKT AV HATET Frida Sandén tar mycket illa vid sig av påhoppen. ”Jag tror att många har svårt att förstå att bara för att vi delar efternamn så kan vi inte ha samma dröm”, säger hon.
TV

”Hon är med på grund av systern”, ”Mini-Molly”, ”Vidare för att hon är en Sandén”.

Näthatet mot ”X factor”-deltagaren Frida Sandén, 18, slår stenhårt mot henne.

– Många tycker att jag borde ge upp min plats, säger Frida Sandén till Nöjesbladet.

Hon har gått vidare till nästa fredagsfinal. Men Frida Sandén är förkrossad efter att ha mött avskyn som myllrar på nätet.

– Jag är precis som vem som helst. Det spelar ingen roll att jag valt att ställa upp i det här programmet. Det är som om jag tar det som om folk säger det direkt till mig. Jag tar det jättehårt. Vilket jag egentligen inte borde, säger Frida Sandén.

Ingen överraskning

Sandén tror att näthatet har ökat när många tittares favoriter åkt ut samtidigt som hon lyckats klamra sig fast.

– Jag kan inte påstå att det kom som en överraskning. När jag var yngre var jag med i ”Lilla melodifestivalen” och då var det typ samma grej. Jag tror att många har svårt att förstå att bara för att vi delar efternamn så kan vi inte ha samma dröm, säger hon.

I TV4-programmet refereras det ofta till familjen Sandén, vilket Frida inte tycker är bra. I fredagens direktsändning sa Andreas Carlsson exempelvis ”familjen Sandén har fått en ny framsida”.

– Jag har hela tiden sagt ”helst inte”. Det är inget jag ser som positivt. Men de ser att de kanske måste göra det, säger hon.

”Hamnar i kläm”

Storasyster Molly Sandén stöttar sin syster och rasar mot påhoppen:

– Det har redan diskuterats vilt på internet om huruvida hennes efternamn påverkar hennes medverkan. Och jag blir så fruktansvärt förbannad. Varför ska hon inte kunna följa sin dröm och göra det hon älskar bara för att hennes storasyster råkar ha samma dröm, skriver hon på sin blogg.

– En annan sak som är jobbig med det här, är att jag inte vet hur jag ska kunna stötta min fantastiska, älskade lillasyster på ett sätt där hon inte hamnar i kläm eller får skit för vad jag säger eller skriver, fortsätter hon.

”Folk är skittaskiga”

Hon får även stöttning från andra ”X factor”-deltagare:

– Jag tycker att det är förfärligt och folk är skittaskiga. Och hon är ung också, säger Freja Modin.

– Hon borde bedömas som alla andra bedöms. På samma grun­der, säger Malcolm Brandin.

FAKTA

Frida Sandén

Ålder: 18. Bor: Huddinge. Familj: Storasyster Molly, lillasyster Mimmi, pappa, bonusmamma, mamma och en bonuspappa. Bakgrund: Frida Sandén vann Stage Junior 2007, den svenska uttagningen till Junior Eurovision Song Contest 2007. I finalen i Rotterdam slutade hennes bidrag på åttonde plats. Aktuell: Deltar i ”X factor” där hon coachas av Andreas Carlsson.

1 av 4

Fler som har lidit för sina efternamn:

Molly Nutley:

Hon kan sällan prestera något utan att någon samtidigt nämner hennes föräldrar.

– Det är därför jag är med i ”Let’s dance”. Jag kom hit på grund av mina föräldrar. Nu vill jag visa att jag kan stå på egna ben.

Linus Wahlgren:

I fejkdokumentären ”Scener ur ett kändisskap” driver Linus Wahlgren med mediebilden av familjen Wahlgren.

– Jag är trött på att bli bedömd i en klump och inte utifrån mig själv.

Anjelica Huston:

Karriären tog stryk av att hon var dotter till den legendariske filmregissören John Huston. Hon gjorde en roll i pappans film i unga år.

– Det luktade nepotism lång väg under en tid då jag egentligen ville göra saker på mitt sätt, säger hon i en intervju.

Sage Stallone:

Sylvester Stallones son Sage, 36, försökte klara av en karriär i skuggan av ”Rambo”-stjärnan. Efter att ha gjort en roll i ”Rocky V” siktade Sage på att bli filmregissör. Stallone dog av en hjärtattack, troligen framkallad av en hjärtsjukdom.

ARTIKELN HANDLAR OM