Utröstad ur tävlingen – två gånger i rad

Iman Aldebe: ”Det här var en väckarklocka för mig”

1 av 3
TV

Den dödshotade designern Iman Aldebe tvingades ikväll lämna ”Project runway Sverige” igen, för andra gången i rad.

Men för henne var programmet mer än en tävling.

– Det var en revansch för mig. Jag hittade tillbaka till mig själv, säger hon.

Iman Aldebe, 27, var den första deltagaren som tvingades lämna ”Project runway Sverige” förra veckan. I kväll fick hon chansen till en revansch, men misslyckades återigen när juryn utsåg hennes kreation till veckans svagaste. Linda Larssen, 31, hoppade frivilligt av programmet på grund av sjukdom och Iman fick då en ny chans som hennes ersättare i tävlingen. Efter modevisningen röstas hon än en en gång ut av juryn. Men hon är inte ett dugg bitter för det.

– Jag känner mig som en vinnare ändå, säger Iman Aldeb till Nöjesbladet.

”Tog för mig och vågade”

Iman Aldeb är en kontroversiell designer som vågar sticka ut hakan. Att hon är ung, muslim och kvinna har skapat starka reaktioner och som Nöjesbladet tidigare berättat har Iman har utsatts för flera dödshot. För henne handlade ”Project runway Sverige” mer om att ta revansch på dem som så länge tryckt ner henne än om att vinna en tävling.

– Jag tog för mig och jag vågade. Jag är stolt över mig själv, säger Iman.

I kvällens avsnitt sågades Imans design av domarna som kallade plaggen för ”tantiga” och ”omoderna”. Men designern själv är nöjd med sin prestation.

– Jag ville representera den riktiga kvinnan och visa att alla inte är pinnsmala. Jag ville designa något bekvämt och jag känner mig nöjd, säger hon.

Hundratals positiva mail

För Iman har medverkan i modetävlingen också inneburit något hon inte var beredd på – en mängd hejarop och hundratals positiva mail från omgivningen.

– Jag blev så chockad. Först vågade jag inte öppna mailen för jag trodde att de skulle innehålla hot. Men istället står det att jag skulle kämpa på och inte ge upp, säger Iman Aldebe.

1 av 13 | Foto: TV3/Anton Östlund
Deltagarna Robert svensson, Robert Gül, Sebastian Löjdkvist, Björn Bryngelsson, Charlotte Svinevit, Acky Ekchanok, Alexandra Werner, Elle Frostegård, Iman Aldebe, Linda Larssen, Victoria Eriksson, Naim Josefi.

Deltagarna i svenska ”Project runway”

ARTIKELN HANDLAR OM