– Paul är en sån jävla fin gestalt

Simon om succén i Gardells SVT-serie: Jag har en djup kärleksaffär med rollfiguren

1 av 6 | Foto: Ulf Höjer
”Vågade satsa” Simon J Berger hyllas för sin rolltolkning i Gardells tv-serie. Men för ett par år sedan var det ”väldigt mycket luft i schemat”. ”För mig blev det avgörande att jag vågade satsa och inte valde ett knegjobb”, säger han.
TV

Han är ”den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud har skapat”.

Paul i ”Torka aldrig tårar utan handskar” har gjort ett djup intryck hos tv-tittarna.

– Jag har en djup kärleksaffär med rollfiguren, säger skådespelaren Simon J Berger.

Simon som Paul, längs fram, i ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

”Jag firar inte heller jul men nu talar vi dekorera lägenheten med glitter och då är jag helt med.” Citatet kommer från Paul i serien ”Torka aldrig tårar utan handskar” i SVT.

Det är en av många Paul- repliker som spridit sig på sociala medier.

Till skådespelaren Simon J Bergers, 33, förtjusning.

– Det är fantastiskt roligt att se min rollfigurs repliker twittras runt i cyberrymden, säger han och härmar Paul:

– Jag håller på att ta fram julsakerna, ja, jag vet det bara är oktober men det är så mycket skit som ska fram, du vet hur det är.

Telefonen slutade ringa

Paul kallas ”den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud skapat”, och Bergers tolkning hyllas av tittarna.

– Det finns så bra scener i serien. Och Paul är en så jävla fin gestalt. Jag har en djup kärleksaffär med rollfiguren.

Simon J Berger slog igenom med SVT:s dramaserie ”Upp till kamp”. Strax därpå dök han upp i kortfilmen ”Istället för abrakadabra”.

Sedan slutade telefonen att ringa.

Det blev, som Simon själv säger, ”väldigt mycket luft i schemat” och plötsligt blev han tvungen att göra ett val. Fortsätta satsa, provfilma och ta ströroller eller skaffa ett kneg för att dra in pengar.

Polis i ”Call girl”

Han har en billig livsstil i en lägenhet i Malmö.

– För mig blev det avgörande att jag vågade satsa och inte valde ett knegjobb. Jag provfilmade hela tiden och tog roller på kort varsel. Hade jag jobbat på ett kafé hade jag haft mycket svårare att få spinn på mitt primära yrke, säger han och fortsätter:

– Det är enormt viktigt att vi har ett samhälle och en politik som gör det möjligt för oss kulturarbetare att ta sig igenom svackor. Annars tappar vi konstnärer och det är katastrofalt för samhället. Folk måste kunna göra som jag, gå arbetslösa inom sitt eget yrke.

Svackan är över sedan två år tillbaka. Simon J Berger har bland annat synts i ”Svinalängorna”, ”Våra vänners liv” och ”Anno 1790” . I vinter kommer vi att få se mer av honom, som polis i ”Call girl”.

– Jag har jobbat ganska avsiktligt från start med att göra så olika roller som möjligt. Jag försöker ta varje roll i en ny riktning. Det är skönt, det påverkar publikens förväntningar på vad man gör. Jag har frihet att göra starka karaktärs­gestaltningar som kanske hade varit svårare om man etablerat sig med ett sorts uttryck.

”Torka aldrig tårar utan handskar”, måndag SVT 1 21.00.

FAKTA

Om Simon J Berger

Namn: Simon Jönsson Berger. Ålder: 33. Bor: Stockholm, Malmö. Familj: Föräldrarna Bengt Berger och Gitta Jönsson samt ”massor av syskon”. Yrke: Skådespelare. Inkomst: ”Varierar fruktansvärt mycket.” Aktuell: Som Paul i Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar”, SVT.

FAKTA

Simons roller i urval

 ”Torka aldrig tårar utan handskar”

”Anno 1790”

”Soffan”

”Wallander – arvet”

”Våra vänners liv”

”Svina­längorna”

”I Anneli”

”Istället för abrakadabra”

”Upp till kamp”

Kommande:

”Call girl”

”Hemma”