SVT-profiler var fiender i kriget

”Allt för Sverige”-Walter stred mot pappan i värdfamiljen

1 av 5 | Foto: Peter Cederling
Slogs i gulfkriget ”Allt för Sverige”-deltagaren Walter Beck var helikopterpilot i den amerikanska flottan under Gulfkriget. När han i söndagens avsnitt flyttade in hos en irakisk familj i Sverige höll han sin bakgrund hemlig. ”Jag visste inte hur de skulle reagera”, säger han.
TV

De stred mot varandra under gulfkriget.

I gårdagens ”Allt för Sverige” flyttade Walter Beck in hos Antoon Admoon i Södertälje.

– Jag ångrar att jag inte berättade om min inblandning i kriget, säger Walter Beck till Nöjesbladet.

Foto: Peter Cederling
Walter Beck.

I SVT:s ”Allt för Sverige” i går kväll flyttade de amerikanska deltagarna in hos svenska familjer.

För pensionerade helikopterpiloten Walter Beck, 52, – som tjänstgjorde i den amerikanska flottan i 25 år – innebar det en känslosam upplevelse.

Han flyttade in hos familjen Admoon där pappan, Antoon Admoon, 48, var en soldat i Iraks armé som tog sin familj och flyttade till Sverige.

I tv berättade Walter Beck att han inte kände sig bekväm med att berätta att han stred mot Irak i invaderade staten Kuwait.

– Nu ångrar jag att jag inte berättade om min inblandning i kriget. Men jag visste inte hur Antoon och hans familj skulle reagera. För att hedra honom och familjen höll jag det för mig själv, säger Walter Beck till Nöjesbladet.

Efter inspelningen fortsatte han att hålla kontakt med familjen. Han kallar vistelsen för ”underbar” och betraktar familjemedlemmarna som goda vänner.

Ville berätta allt

Inför gårdagens avsnitt kände helikopterpiloten att han ville lägga korten på borden. Enligt Walter Beck skickade han ett mejl till familjen där han berättade allt om sin tjänstgöring under ”Operation Ökenstorm”.

– Jag ville att de skulle få höra det från mig innan avsnittet sändes. Och jag skrev det med förhoppningen att Antoon skulle ha förståelse, säger han.

Tacksam att de lever

Men mejlet kom aldrig fram, uppger Antoon Admoon. I går kväll fick familjen höra Walters berättelse för första gången.

– Jag accepterar att han var tvungen att göra sina uppgifter, precis som jag var tvungen att göra mina. Jag är glad och tacksam för att jag och Walter är vid liv och att vi har blivit kompisar, säger Antoon Admoon.

FAKTA

Walter Beck

Ålder: 52.

Yrke: Pensionerad helikopterpilot. Flög för den amerikanska flottan i 25 år.

Bor: Villa i Colorado springs.

Familj: Hustrun Lorrie, 50. Sönerna Matthew,16 och Hayden, 13.

Gulfkriget: Markstriderna var över efter 100 timmar

Gulfkriget, även kallat Kuwaitkriget, stod mellan Irak och allierade trupper ledda av USA. Den 2 augusti 1990 invaderade Irak Kuwait, vilket ledde till att FN:s säkerhetsråd fördömde agerandet.

Den 17 januari 1991 inledde USA en väpnad aktion mot Irak med en omfattande flygoffensiv. Aktionen gick under kodnamnet ”Operation Ökenstorm” (Desert storm).

Den 24 februari inleddes markkriget med att allierade trupper gick in i Kuwait och Irak. 100 timmar senare blåstes eldupphör. Den 3 mars kapitulerade Iraks befälhavare och gick med på alliansens villkor för ett slut på kriget.

Källa: NE

ARTIKELN HANDLAR OM