”Fjällbackamorden” är Midsomer – på svenska

Foto: SVT
mysdeckare ”Fjällbackamorden” är en småputtrig deckare mot pittoreska kulisser.
TV

Svenskt kriminaldrama från 2012 i regi av Jörgen Bergmark och Rickard Holm, med bl a Claudia Galli Concha, Richard Ulfsäter, Lennart Jähkel, Per Morberg och Måns Nathanaelson.

När SVT tidigare har filmatiserat Camilla Läckbergs böcker om deckarförfattarinnan Erica Falck och hennes polismake Patrik – som löser mordfall i det till synes idylliska lilla samhället Fjällbacka – har det varit med Elisabet Carlsson och Niklas Hjulström i huvudrollerna.

Men i nya ”Fjällbackamorden” – för vilken Läckberg har skrivit ett gäng helt nya mordgåtor – är det Claudia Galli Concha och Richard Ulfsäter som har tagit över de bekanta figurerna.

De två fristående delar (av sammanlagt fem) som SVT visar nu över helgerna är ”I betraktarens öga”, om en osedvanligt blodig inspelning av ett ”Antikrundan”-liknande tv-program, och ”Vänner för livet”, om mysteriet kring Ericas för länge sedan försvunna barndomsvän.

”Fjällbackamorden” – som dels följer mordutredningarna i nutid, och dels använder sig av tillbakablickar för att visa hur brotten bottnar i det förflutna – är en småputtrig och välgjord trivseldeckare mot pittoreska kulisser.

Lite som en svensk skärgårdsvariant av den brittiska myskriminalarkungen ”Morden i Midsomer” – och klart bättre än TV4:s nyligen visade ”Morden i Sandhamn”.

FAKTA

Fjällbackamorden

Del 1-2

Palme

Svensk dokumentärserie från 2012 av Maud Nycander och Kristina Lindström, med bl a Lisbeth Palme och Ingvar Carlsson.

Nu visar SVT den längre, tredelade serieversionen av Maud Nycanders och Kristina Lindströms rosade dokumentärfilm ”Palme”, som har gått på bio under hösten. Ett rikt arkivmaterial blandas med familjen Palmes privata filmer och nygjorda intervjuer. Och med cirka 75 minuter längre speltid, målas nu porträttet av politikern och privatpersonen Olof Palme – samt det svenska samhälle han levde och verkade i, och i allra högsta grad påverkade – ännu tydligare. En berörande och balanserad skildring av en man som väckte oerhört starka känslor, och en viktig lektion i svensk nutidshistoria. Julens måste.Premiär på tisdag 21.00

Labyrinten

Tysk-sydafrikansk-brittisk miniserie från 2012 i regi av Christopher Smith, med bl a Vanessa Kirby, Jessica Brown Findlay och Katie McGrath.

Den här ”Da Vinci-koden”-liknande miniserien, i vilken två parallella historier från två olika tidsåldrar berättas samtidigt, bygger på den brittiska författarinnan Kate Mosses bästsäljare från 2005. I centrum för handlingen står två kvinnor – en fransk 1200-talskatar och en nutida brittisk hobbyarkeolog – som förenas av en och samma ödesbestämda uppgift; att skydda den heliga gralen från klåfingriga typer med onda uppsåt. Ridley och Tony Scott har varit med och producerat, och på det stora hela är det välgjort. Men uppdelningen mellan goda och onda är barnsligt tydlig. Två delar à 95 minuter.Premiär på tisdag 22.00

En värld utan slut

Del 1-2

Tysk-kanadensisk historisk dramaserie från 2012 i regi av Michael Caton-Jones, med bl a Cynthia Nixon, Miranda Richardson och Ben Chaplin.

Den här medeltidsskildringen i åtta delar (som precis som ”Labyrinten” har bröderna Scott som producenter) baseras på Ken Folletts roman med samma namn, och är uppföljaren till ”Svärdet och spiran”, som kom för två år sedan. Handlingen utspelar sig 150 år senare, i samma fiktiva stad, och följer en skara vanliga människors liv mot bakgrund av starten av hundraårskriget och digerdödens utbrott. En färgstark, vindlande produktion, som dock bitvis känns som lite av en medeltidslajv, och förlorar mycket på att karaktärerna (återigen, precis som i ”Labyrinten”) antingen är genomonda eller genomgoda. Premiär på torsdag 21.00

ARTIKELN HANDLAR OM