"Intresseklubben" tillbaka med ny säsong

Frågesporten återkommer i SVT

1 av 2 | Foto: VIKTOR JOHANSSON
”Intresseklubben”, med bland annat Anders Jansson och Johan Wester.
TV

Nu är det klart att det blir en ny säsong av underhållningsprogrammet "Intresseklubben" i SVT.

– Det är jättespännande och jätteroligt, säger programledaren Johan Wester.

Programmet är en svensk version av brittiska "QI".

Den första säsongen sändes i höstas i SVT. Programledare är Johan Wester och i varje avsnitt tävlar tre gäster samt Westers "HippHipp"-kollega Anders Jansson.

– När man gör något så får man tusen erfarenheter och känner vad som fungerade bra och vad man kan förbättra. Nu får vi chansen att göra det igen, säger Johan Wester.

Precis som i den brittiska förlagan började den första säsongens ämnen på bokstaven A och i den nya säsongen berörs ämnen som börjar på B.

– Vi har precis påbörjat arbetet med att bestämma ämnen, men vi kommer följa linjen. Här har vi tre bokstäver fler än i Storbritannien. De får sluta tidigare. Jag har tipsat att de borde lägga till å, ä och ö i sitt alfabet.

– Man kan göra en säsong på sje-ljudet också, man blir nog kreativ så småningom. Vi har en bit dit, går man över på siffror är det oändliga möjligheter, men det är inte där vi har fokus nu. Det är klokast att fokusera på det vi gör nu. Vi gör det så bra vi kan och försöker förbättra, säger han.

Har du några favoritämnen på B?

– Brutalt känns som ett bra ämne.

Första säsongen gästades av bland andra Babben Larsson och Johan Glans. Vilka som ställer upp i den nya säsongen är ännu inte klart men Anders Jansson återkommer som fast gäst.

– Tricket är att hålla igång samtalet och resonera och fundera högt. Fascinationen inför kunskap är grunden till hela programmet. Det är inte tanken att bara leta skämt, säger Johan Wester.

Drömgäster?

– En sån som Knut Knutsson är alltid rolig att ha med. Jag vet inte hur han går in på ämnet "Brutalt", men det låter som en jädra bra kombination. Jag vet inte om han är med på producentens lista. Jag tyckte Ann Heberlein var väldigt bra senast.

Han säger att han gärna ser att programmet lever vidare men det är inget han planerar för i nuläget.

– Det är en önskan att vi gör det så bra att programmet får pågå, men jag blir inte besviken om det inte blir en säsong W. Jag älskar idén bakom och får vara ödmjuk då det är svårt att få till. Vi är glada att få chansen att göra en säsong till.

"Intresseklubben" spelas in i Lund i augusti och sänds i SVT i höst.

FAKTA

QI

QI (Quite Interesting, engelska rätt så intressant) är ett brittiskt komedi-frågesportsprogram skapat av John Lloyd och lett av Stephen Fry. Ständig gäst är Alan Davies. Andra gäster är kända komiker och skådespelare.

Programmet hade premiär i BBC 2003. De flesta frågor är extremt svåra, vilket gör att det är osannolikt att deltagarna svarar rätt. Därför ges poäng också för intressanta svar, oavsett om de är korrekta eller besvarar den ursprungliga frågan.