Ekdal stöttas av TV4-profilerna

Martin Timell efter TV4-bråket: ”Det är djupt tragiskt”

1 av 5 | Foto: Karin Törnblom
Efter det infekterade TV4-bråket väljer nu Lennart Ekdahl att lämna kanalen.
TV

Lennart Ekdal lämnar TV4 efter "Kalla fakta"-konflikten.

Nu får han stöd av kollegorna.

– Det är djupt tragiskt, säger Martin Timell.

I slutet av januari hoppade Lennart Ekdal av "Kalla fakta", efter att han hamnat i en konflikt med TV4.

torsdagen kom beskedet att han lämnar kanalen helt och hållet.

– Det beror till viss del på det som har hänt. Det gjorde att jag tappade lusten. Men jag har varit där länge och nu är det dags att göra något annat, säger Lennart Ekdal till Nöjesbladet.

Avhoppet har väckt starka reaktioner bland kollegorna på kanalen. TV4-profilen Bengt Magnusson har full förståelse för att

”Djupt tragiskt”

Lennart Ekdal nu väljer att gå vidare.

– Det är klart som fan att det är trist att förlora en duktig och högprofilerad journalist som "Eka". Det är tråkigt men med tanke på debatten så förstår jag hans val, säger han.

Martin Timell leder "Fuskbyggarna" tillsammans med Lennart Ekdal.

– Det är djupt tragiskt. Han är ju en av de absolut skickligaste vi har på TV4. Det var lite märkligt att de inte kunde komma överrens, tycker jag. Samtal med ett givande och tagandet från båda parter hade varit lämpligt men det gjordes aldrig, säger Martin Timell.

”Tråkigt att han slutar”

Viveka Hansson är programdirektör för nyheter och samhälle på TV4.

– Vi har inte hittat någonting som vi kan erbjuda och han vill göra. Det är tråkigt att han slutar och han är välkommen tillbaka, säger hon.

På Aftonbladet.se har läsarna kunnat svara på frågan "Kommer du att sakna Lennart Ekdal i TV4?". 55 procent av de lite drygt 20 000 som svarat på frågan uppger att de kommer att sakna programledaren.

FAKTA

Detta har hänt

20 december 2012: Lennart Ekdal går till attack mot TV4 efter kanalens beslut att flytta "Kalla fakta" från bästa sändningstid på onsdagar till 19.30 på söndagar. I ett debattinlägg på resume.se kritiserade han kanalen för att inte vilja satsa på samhällsjournalistik.

– Jag har ändå varit med från starten och tror inte att "Kalla fakta" någonsin haft ett sånt genomslag och sådana siffror sett över en hel säsong, vilket borde ha fått samtliga TV4-personer att jubla högt. Men så är inte fallet. Och det tycker vi är både bisarrt och obegripligt, sa han till Nöjesbladet.

22 december: TV4 försvarar beslutet med att programmet legat på onsdagarna för att få en tittarinjektion genom att ligga efter "Berg flyttar in" i tablån. "Det är resultatet av en långsiktig plan", sa Viveka Hansson till resume.se.

29 januari 2013: Lennart Ekdal lämnar "Kalla fakta". Detta efter att det kommit krav på att han även ska leda uppföljningsprogrammet, som sänds live i TV4 News efter Kalla fakta. En månad innan programstarten tvingas kanalen plocka in en ny programledare. Valet föll på Lena Sundström.

7 mars: Lennart Ekdal lämnar TV4.