Gladiatorn förföljdes och mobbades – för sitt utseende

Gladiatorn Cecilia ”Amazon” Benjaminson: ”Jag kallades den bredkäftade grodan”

1 av 5 | Foto: Magnus Sandberg
Cecilia Benjaminson mobbades för förföljdes under högstadiet.
TV

Amazon är ”arenans vackra härskarinna och förförerska”.

Men när Cecilia Benjaminson var yngre mobbades hon för sitt utseende.

– Jag kallades ”den bredkäftade grodan”, berättar hon.

Det här var tiden före modelluppdrag, framgångar inom fitnesstävlingar och ”Gladiatorerna”.

Cecilia Benjaminson var en blyg tonåring.

Extremt blyg.

I högstadiet fanns en grupp tuffa tjejer som retade henne så gott de kunde. Det började med lite små gliringar när hon gick förbi.

Efter ett tag hakade ett gäng äldre killar på. Gloporden mot hennes utseende blev fler och fler.

– Jag blev kallad ”den bredkäftade grodan” på grund av mina breda käkben och stora mun, berättar Cecilia.

Attackerades efter skolan

Ett par gånger blev hon och en vän attackerade på vägen hem från skolan.

– De gick på oss fysiskt, drog i håret och sparkades. Jag har rätt svårt att minnas saker från den här tiden, det kan bero på att jag förträngt det, men jag minns att jag sprang ifrån dem en gång och min kompis blev kvar. Jag var ju liten och klen på den tiden.

Cecilias oro tilltog. Hennes liv präglades mer och mer av trakasserierna. Hon undvek att röra sig i korridorer och kvarter där mobbarna fanns.

– Jag nämnde det här problemet för mamma och pappa, men de förstod aldrig hur allvarligt det var. Jag berättade aldrig allt, för jag skämdes och anklagade mig själv. Det här resulterade i att jag inte fick någon hjälp från skolan, men jag tänkte hela tiden att det någon gång måste ta slut, jag måste bara härda ut.

Mobbningen avtog efter högstadiet, men bubblade upp igen några år senare i en annan form.

Anklagades för doping

Cecilia började styrketräna när hon var 14 år. När hon var 27 tävlade hon i athletic fitness för första gången.

Med framgångarna kom dopningsanklagelserna.

– Folk pekade bland annat på mina breda käkar och menade att det syns tydligt att jag tagit något. Det är lite lustigt att det kom igen just mot mina käkben som jag i dag är så glad att jag har, jag har fått höra att jag har ett ”typiskt modellansikte”.

Men med tävlingsframgångarna och ”Gladiatorerna” växte Cecilias självförtroende enormt. Med muskelmassan kände hon sig tryggare och mer självsäker.

– Jag känner en revansch med det jag gör i dag. Jag vet hur bra jag har, hur stark jag är, vilken otrolig självkänsla jag har och hur fantastiskt mycket livet har gett mig. Det känns som en dröm som gått i uppfyllelse.

FAKTA

Cecilias ord till de som blir mobbade

”Prata med de du litar på bland släkt och vänner. Det är viktigt att förstå att man duger som man är. Upprepa högt, tyst för dig själv eller skriftligt minst 10 gånger om dagen ”jag är stark och bättre än dem!”.  Hitta någon träningsform som du tycker är roligt. När jag förbättrade min fysisk blev jag automatiskt mer självsäker, det kändes som om jag skulle kunna försvara mig bättre”.

FAKTA

Cecilia Benjaminson

Namn: Cecilia Benjaminson. Ålder: 37. Bor:  I Axvall utanför Skara. Familj: Maken Roddy Benjaminson samt tre bonusbarn. Yrke: Driver tillsammans med maken två behandlingshem för ungdomar och där hon jobbar som behandlingsassistent och ekonomichef, paret har även två nyöppnade gym samt en kennel. Aktuell: Som gladiatorn Amazon i ”Gladiatorerna.