Filip & Fredrik omtolkar svensk historia i sitt nya program

”Hot shots har format Sverige”

1 av 5 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Modern historia Filip och Fredrik är snart tillbaka med ett nytt program. Den 8 april är det premiär för ”Nu gammalt”, där duon diskuterar och analyserar 77 händelser som formade Sverige.
TV

Nu ska Filip och Fredrik ge sig på Sveriges historia.

77 händelser som ­formade Sverige ska ­dissekeras, analyseras och dras till sin spets – tillsammans med historikern Herman Lindqvist.

– Det är mäktigt att han är med, säger Fredrik ­Wikingsson till Nöjes­bladet.

Nästa Kanal 5-program med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson spelas in för fullt.

”Nugammalt” heter pratshowen som handlar om Sveriges viktigaste ögonblick. Tillsammans med kunniga gäster går Filip och Fredrik igenom 77 händelser som format Sverige.

I samtliga tio avsnitt medverkar historikern Herman Lindqvist i ett fast moment, och i ett avsnitt även som gäst.

”Har fått jobba hårt”

– Det blir folk som antingen varit med om saker, som Gyllene Tider som pratar om Gyllene Tider. Och sedan har vi experter. De som ­bokar gäster till programmet har fått jobba väldigt hårt, ­säger Fredrik Wikingsson.

Det var inga större problem att få Lindqvist att medverka.

– Jag fick intrycket av att han tyckte det här val kul. Vissa tycker att information ska ut. Det spelar ingen roll om det är SVT eller Kanal 5. Han har kunskapen i blodet, säger Wikingsson.

Från Palme till Luuk

Som vanligt blir det tvära kast mellan olika ämnen. Plötsligt kan fokus skifta från Palmes utskällning av USA under Vietnam-kriget till en diskussion med Kristian Luuk om Lennart ­Hyland.

– Det jag gillar främst med det här är att det finns en modern historieambition i botten. Det är lite folkbildande, säger Wikingsson.

Finns det några händelser ni lägger större vikt vid jämfört med historiker?

– Jag tror inte ens att Herman Lindquist håller med om att införandet av hot ­shots i slutet av 1980-talet i svenska barer är så relevant. Men vi tycker att det har format någonting. Det framstår som ytligt till en början, men vi anser att det satt spår hela vägen fram till i dag, säger han.

Ett annat ämne som tas upp är de svenska barnprogrammens inflytande, vilket Jessica ­Gedin pratar om.

Långsam och märklig

– Utan 1970-talets barnprogram hade aldrig den tysta avdelningen på tåg funnits. Vi menar att programmen födde svenskens vurm för att få tala till punkt. Just eftersom de var så långsamma och märkliga.

Bard, Sjödin & Linderborg besöker tv-profilerna

■ ■ De 77 händelser som format Sverige är uppdelade på tio kategorier, ett för varje program.

”Svensken sneglar utomlands”, ”Svensken skräms från vettet”, ”Svensken lär sig släppa loss fullständigt”, ”Svensken och underhållningen”, ”De svenska undren”, ”Svensken som pionjär”, ”Svensken lär sig njuta av ­livet”, ”Svenska skandaler”, ”Svensken får hybris”, ”De viktigaste svenska ögonblicken”.

■ ■ Bland gästerna finns ­experter, debattörer, forskare, lekmän och personer som ­varit på plats när något betydande skett. Namn på gäster (i urval): Alexander Bard, Erik Niva, Jessika Gedin, Gustav Fridolin, Jan Gradvall, Lasse Kronér, Kristian Luuk, Edward Blom, Åsa Linderborg, Anders Lundin, Bert Karlsson, Agneta Sjödin, Inger ”Pippi” Nilsson, Maja Hagerman, Eva Rusz, med flera.

1 av 3

3 överraskande saker som förändrat landet – enligt Fredrik Wikingsson

Topless-trenden

– Vi pratar om svenska topless-trenden på 1980-talet utifrån ett etnologiskt perspektiv. Varför var det plötsligt okej med topless? Sedan ”vips” försvann det och är spårlöst borta. Att Sverige är i ständig förändring illustreras av topless-modet.

Zlatans födelse

– Vi pratar om hur det Zlatans närvaro förändrat svenskens syn på artisteri. Svenska idrottare har genom alla år varit på Ingemar Stenmark-nivå, alltså väldigt ödmjuka och stillsamma. Här kommer en som tycker sig ha rätt att äga hela världen. Det är en stor inspirationssaga.

Thai-kulturen tar över Sverige

– För tjugo år ­sedan fanns det knappt några thai-ställen i Sverige. Nu finns det en thai-­kiosk och thai-restaurang i varenda liten svensk stad. Vi älskar att ­rota i vad det beror på.