Cruel Britannia når nya höjder

Läs Sandra Wejbros krönika

TV

Britterna är mästare på karg socialrealism.

Nu gör de även världens bästa framtidsdystopier.

Sandra Wejbro.

Det räcker att bevittna nedgångna semesterorten Blackpool eller misären i Londons fattigaste förorter för att tappa tron på framtiden.

Därför är det fullkomligt logiskt att britterna just nu krossar alla konkurrenter i domedags-tv.

En av de mest hyllade och kontroversiella nya serierna 2013 heter ”Utopia” och har nyligen sänt sitt sjätte och sista avsnitt på Channel 4.
 

Handlingen kretsar runt en grafisk serieroman som påstås förutsäga några av världens största katastrofer och alla som kommer i närheten av den blir jagade av en mystisk sammanslutning som kallas ”The network”.

En liten grupp serienördar som mötts på ett chattforum blir plötsligt villebråd i en mardrömslik jakt där det inte går att lita på någon.

Mitt i den brittiska pubvardagen sipprar en otäck atmosfär in med fruktansvärt brutala utbrott av ultravåld. Jag tänker främst på en utdragen tortyrscen som involverar offrets ögon, blekmedel och en dessertsked.
 

Det som gjort att anmälningarna till den brittiska granskningsnämnden Ofcom strömmat in är främst scener där barnskådespelare utsätts för otäckt våld. En månad efter skolskjutningen i Sandy Hook sände ”Utopia” en scen där elever skjuts ihjäl på nära håll i skolmiljö. Mest obehaglig är trots allt framtidsvisionen där befolkningstillväxten hejdas på ett rätt drastiskt sätt.

Ingen svensk tv-kanal har köpt in ”Utopia”, men den finns på import-dvd.
 

Söndag den 24:e mars har dock en annat britt-dystopi, geniale manusförfattaren Charlie Brookers ”Black mirror”, premiär i SVT 1. Första avsnittet i andra säsongen handlar om Martha som saknar sin avlidne pojkvän Ash så mycket att hon köper en service som innebär att hon kan ha kvar en replika av den döde med hjälp av de digitala spår han lämnat efter sig.

I andra avsnittet trappas mörkret upp. Vi får uppleva en vision av hur brott och straff kan komma att hanteras i framtiden.

Det involverar minnesförlust, apatiska människor som cirkulerar runt sina byten med telefonkameror och sadister iförda djurmasker.

Jag får fortfarande kalla kårar när jag tänker på det.

WEJBROMETERN

Stekhett

Värden Justin Timberlake drog in ”Saturday night lives” bästa tittarsiffor på över ett år. Att legendarer som Steve Martin, Chevy Chase och Dan Aykroyd dyker upp för lysande små gästspel gör knappast saken sämre. Lördag 23.15 (Kanal 9).

Ljummet

Snart är det påsk och då sänder SVT den påkostade tittarsuccén ”The bible”. Jag hoppas på bombastiskt deprimerande matinéunderhållning.

Iskallt

”Smartare än en femteklassare” (SVT1) eller ”Fångarna på fortet” (TV4)? Lördags-tv efter schlagern blir en fortsättning på golgatavandringen.

ARTIKELN HANDLAR OM