Norska ”Dag” lyckas med en imponerande balansgång

dagjobbare Atle Antonsen (till höger) och Rolf Lassgård i närapå geniala ”Dag”.
TV

Nu börjar ännu en njutbar säsong av den norska dramakomedin ”Dag”; en serie som silar skruvade och svartsynta Showtime-titlar som ”Huff”, ”Weeds” och ”Californication” genom ett nordiskt filter, med bitvis lysande resultat.

Atle Antonsen briljerar i huvudrollen som den utleda parterapeuten Dag Refsnes, som inte tror särskilt mycket på vare sig mänskligheten eller tvåsamheten, som gärna överför sin egen bitterhet och rädsla för mänskliga relationer på sina klienter, och som helst av allt bara vill vara i fred.

Men som ändå har trillat dit och numera bor tillsammans med globetrottern Eva (Tuva Novotny).

Dags allmänt hopplösa bästa vän Benedict (Anders Baasmo Christiansen) å sin sida, knullar hejdlöst vidare mot än mer förnedring, och än fler utskällningar.

”Dag” – som utöver Novotny har ännu en svensk på rollistan i Rolf Lassgård – underhåller på stort vis med suveränt skådespeleri och finurlig dialog, och går överlag en imponerande balansgång mellan det roliga och det deprimerande.

Även om det också finns en del forcerade inslag – som sänker ”Dag” från en potentiellt genial serie till en bara bra serie.

Säsongspremiär på måndag 18 mars 22.55 på SVT 1

FAKTA

Dag

Säsong 3, del 1

Norsk dramakomedi från 2013 av Øystein Karlsen och Kristopher Schau, med bl a Atle Antonsen, Anders Baasmo Christiansen, Tuva Novotny och Agnes Kittelsen.

Tim & Eric awesome show, great job!

Säsong 1, del 1-2

Amerikansk sketchserie från 2007 av och med Tim Heidecker och Eric Wareheim.

I den här sanslöst röriga sketchserien – vars antihumor av någon anledning fick fortgå i fem säsonger innan någon drog ur proppen – blandar Tim Heidecker och Eric Wareheim poänglösa sketcher med fejkreklamfilmer, små sångnummer, och en del andra saker som jag inte ens vet vad det ska föreställa. Är det satir? Är det alternativt? Är det experimentellt? Och varför gästade en lång rad stjärnor som John C. Reilly, Will Ferrell, Zach Galifianakis, Ben Stiller, Michael Cera,Rainn Wilson och Peter Stormare detta haveri på ett eller annat sätt? Ja, vad vet jag. Surrealistiskt tråkigt är det i alla fall. (KF)
 

Premiär på söndag 17 mars 20.00 på SVT Play

Here comes Honey Boo Boo

Säsong 1, del 1-2

Amerikansk realityserie från 2012 med bl a Alana, June, Jessica och Lauryn Shannon.

Hennes rykte föregår henne förstås. Men det är först nu som den lilla skönhetsmissen med den stora attityden – Alana ”Honey Boo Boo” Thompson – anländer svensk tv på riktigt. I etiskt ifrågasatta ”Here comes Honey Boo Boo” – som är en spinoff till ”Toddlers & tiaras” – får vi följa Alana och hennes stora, ostbollsätande och högljutt fjärtande familj ute på vischan i Georgia. Mycket redneck-stereo­typer blir det, och själva skönhetstävlingsbiten är svårsmält. Men överlag verkar familjen vara kärleksfull, och snarare knasig än verkligt dysfunktionell. Så resultatet blir inte så exploaterade som man skulle kunna tro. (KF)

Premiär på onsdag 20 mars 22.00 på TLC

Revenge

Säsong 2, del 10-11

Amerikansk dramaserie från 2013 av Mike Kelley, med bl a Emily VanCamp, Madeleine Stowe och Gabriel Mann.

Dylan Walsh från ”Nip/tuck” gästskådespelar när ”Revenge” nu är tillbaka efter ett uppehåll. Men annars är allt som vanligt i den här saftiga hämndsåpan om rika människor som gör dåliga, dåliga saker. Dialogen är inte vidare välskriven, och ibland trillar den melodramatiska tonen över från snaskigt skyldigt nöje till rent trams. Men Emily VanCamp och Madeleine Stowe är strålande som duellerande divor, och ”Revenge” – som kommer med en kittlande retrodoft av de stora 80- och 90-talssåporna – verkar ha tillräckligt mycket intriger i rockärmen för att kunna köra på i ytterligare ett par säsonger. (KF)

Säsongsfortsättning torsdag 21 mars 21.00 på TV 3