Hellenius: ”Är fixerad vid mat”

Får ångest av pommes frites: Jag har en liten ätstörning

1 av 2 | Foto: JOHAN SÖDERLUND
”VÄNNER HETSAR MIG” David Hellenius hälsoprogram ”Helt sjukt” har premiär i kväll. Själv är han ”ohälsosamt” intresserad av sin egen hälsa. ”Vänner hackar ju på mig, hetsar mig att äta”, säger han.
TV

Från terapi till tv-show.

David Hellenius oro och hälso­fixering blev ”Helt sjukt”.

– Jag har en liten ätstörning, säger han.

Han är ”ohälsosamt” intresserad av sin egen hälsa.

I kväll har David Hellenius, 39, hälsoprogram ”Helt sjukt” premiär.

För Nöjesbladet berättar han om sina egna fixeringar vid kosten – och oron som tog över hans liv.

– Smågodis är det bästa jag vet, men jag har inte ätit det på fem, sex år, säger Hellenius.

– Jag har inte ätit pommes på lika många år. Inte efterrätt, inte chips. Förstår du vilket liv jag lever? Jag är väldigt hård mot mig själv.

”Folk blir förbannade”

Varför?

– Det är en hälsogrej, jag är fixerad vid maten. Jag har en liten ätstörning.

Vad händer om du äter pommes?

– Då får jag lite ångest efteråt.

Blir inte dina vänner provocerade av din strikta kost?

– Ja, de hackar ju på mig, hetsar mig att äta. Alkohol dricker jag, och det är tur för hade jag inte gjort det hade det varit så provocerande att folk velat skjuta mig. Det är intressant att folk tycker till och blir förbannade om jag inte äter crème brûlée.

Hypokondri är ett annat ämne i ditt program. Lider du av det?

– Jag kan känna igen mig i det, men det är mycket bättre nu. När jag mår som bäst nu kan jag tänka ”allt är nog lugnt” i stället för ”jag kommer att bli sjuk, jag kommer att bli sjuk”. Det var mycket, mycket värre för några år sedan.

”Terapin hjälpte”

Du gick i terapi?

– Ja, jag gick och pratade för jag var så orolig och nojig. Det har troligtvis att göra med att vi höll på att förlora vår son när han föddes. Jag tänkte mycket på om något hade hänt honom och plötsligt kom jag på ”tänk om jag blir sjuk, vad händer då?”. Det är klyschigt, för alla föräldrar oroar sig för sånt, men jag kunde inte släppa det. Att gå omkring och vara orolig hela tiden är inte att leva.

Vad var det för terapi?

– Klassisk KBT.

Hjälpte det?

– Absolut, jättemycket. Jag kan vara glad över normal oro, uppskatta att jag tar hand om mig själv, men efter Leo var jag tvungen att ta hjälp. Det var ett trauma. Jag gick från att aldrig tänka på döden och sjukdomar till allt – på bara några timmar.

”Helt sjukt” ligger David varmt om hjärtat.

– För första gången känner jag mig lite pirrig. Det ska bli intressant att se hur folk tar emot programmet. Jag har gjort dåliga program men då har jag inte känt så mycket för dem. Det är bra att göra något man känner för när man snart fyller 40.

Perrelli gästar om stress

”Helt sjukt” är ett hälsomagasin som avhandlar hälsa och ohälsa på ett ”lite lättsammare sätt”.

Varje vecka gästar kända personer programmet och pratar om sina egna sjukdomshistorier. Kvällens tema är stress och utbrändhet, gästerna är Charlotte Perrelli och Anders Timell.

I det en timme långa programmet finns även sketcher med bland andra Peter Magnusson och Alexandra Rapaport.