Här bevisar de månlandningen

TV

Nu slår Christer Fuglesang hål på en av världens största konspirationsteorier.

Med hjälp av en modell återskapar han den historiska månlandningen och bevisar att den faktiskt ägde rum.

”Ett litet steg för en människa men ett stort steg för mänskligheten”, så lyder det klassiska citatet när Neil Armstrong satte sin fot på månen år 1969. Men hände det verkligen?

I kvällens avsnitt av ”Världens största konspirationer med Erik & Mackan” reds konspirationerna kring den första månlandningen ut.

Något som skulle strida mot att månlandningen ägt rum är skuggorna på den klassiska bilden som togs. Skeptikerna menar att med endast en ljuskälla, solen, borde skuggor bli parallella. Men eftersom skuggorna på bilden är ickeparallella menar konspirationsteoretikerna att bilden vid månlandningen måste ha tagits i en studio.

Återskapar scenariot

För att reda ut det hela bygger Erik Ekstrand och Mackan Edlund upp en modell av månlandningen i en studio. Till sin hjälp har de ingen mindre än den svenska astronauten Christer Fuglesang.

Först tar de en bild där skuggorna faller parallellt.

– Här är det helt platt som vi har modellerat månen, men om vi bygger lite sluttningar här och var kommer det se ut som att skuggorna faller lite snett, förklarar Christer Fuglesang.

Efter att ha gjort enligt Fuglesangs råd liknar bilden originalet där skuggorna faller snett. De konstaterar därefter att månlandningen måste ha ägt rum, eftersom en ljuskälla kan ge ickeparallella skuggor.

– Det här är ju en fantastisk dag för alla oss som tror på månlandningen, säger Erik Ekstrand.