Getbonden: ”Det har varit väldigt mycket getter”

Nu vill Marléne Ljungdahl skaffa familj

1 av 11 | Foto: TV 4
Marléne Ljungdahl Marléne är 27 år och bor utanför Hallen i Jämtland. Gården har funnits i familjens ägo sedan 1905 och hon arrenderar den av sin far. Hon är getbonde med över 70 djur och säljer mjölken till olika mejerier som tillverkar ost. Hon jobbar även extra på ett gruppboende. På sin fritid kör hon trav eller rider westernridning på någon av sina fem hästar. Hon gillar även att resa och att laga mat.
TV

Getbonden Marléne Ljungdahl har tröttnat på ensamheten.

Nu vill hon ha barn.

– Det har varit väldigt mycket getter de senaste åren, säger hon.

Motorcyklar, getter och hästar.

”Bonde söker fru” återvänder med bredd. Getbonden Marléne Ljungdahl, 27, är en av de kärlekstörstande bönderna.

Hon har tröttnat på djurdominansen i sitt liv.

– Det har varit väldigt mycket getter de senaste åren. 90% getter, 10 % killar. Jag känner mig ensam när jag går och sover, jag saknar att vakna upp med någon och vill skaffa familj, säger hon.

”De flesta flyttar härifrån”

Marléne bor utanför Hallen i Jämtland. I Hallen bor det 203 personer.

– Det är svårt att träffa nya personer här. Det flesta flyttar ju härifrån. Jag är inte någon krogmänniska, och hur ofta träffar man någon på krogen? Det är flera år sedan jag var ihop med någon, säger hon.

Men bara någon mil bort, i samma bygd, bor en annan deltagare: Pär Eriksson.

Bonde-Klas inte tillräckligt manlig

Någon bonderomans där är det inte tal om.

– Han är inte riktigt min typ. Han är lite liten. Jag vill ha lite mer rejäla karlar, säger hon och skrattar.

Inte heller förra årets bönder väckte Marlénes intresse.

– Jag skulle inte dejta någon därifrån. Kamelbonden är för gammal. Klas är ju rolig och så, men är inte tillräckligt manlig, säger hon.

Här är alla bönder

Magnus Bolander

Magnus är 59 år och bor utanför Romakloster på Gotland. Han föder upp grisar och odlar potatis som huvudsyssla, men han har också en skock får. Han är fjärde generationen på gården och han har drivit den sedan 1980. På fritiden åker han motorcykel och då är det Harley-Davidson som gäller och inget annat. Magnus har tre barn.

Jenny Mauritzsson

Jenny är 38 år och bor i Dösjebro, Skåne. Hon föder upp och tränar travhästar som hon också tävlar med. Hennes farfarsfar köpte gården 1927 och där det har bedrivits allt från staketfirma och cementgjuteri till bilverkstad. Jenny gillar musik och dans men då hellre disco än styrdans. Jenny har en dotter som tycker det är på tiden att mamma träffar någon.

Nils-Olof Olsson

Nils-Olof är 35 år och bor utanför Koppom i Värmland. Han bedriver skogsbruk och föder upp köttdjur på familjens gård, men jobbar även på ett sågverk. Nils-Olof gillar att jobba i skogen och se hur naturen förändras med årstiderna. Han älskar countrymusik och på sin fritid går han gärna på auktioner där han letar konst och gamla möbler.

Anders Andersson

Anders är 41 år och bor utanför Högsäter i Dalsland. Anders har tre gårdar. Den första är familjegården vid Uddevalla, på den andra bor han själv och på den tredje bor hans äldsta dotter. På sin kravmärkta gård föder han upp ekologiska köttdjur men han har även åkermark och skog. Anders är bondpojke och har alltid velat hålla på med lantbruk. På fritiden unnar han sig gärna en skidresa. Han har två döttrar.

Marléne Ljungdahl

Marléne är 27 år och bor utanför Hallen i Jämtland. Gården har funnits i familjens ägo sedan 1905 och hon arrenderar den av sin far. Hon är getbonde med över 70 djur och säljer mjölken till olika mejerier som tillverkar ost. Hon jobbar även extra på ett gruppboende. På sin fritid kör hon trav eller rider westernridning på någon av sina fem hästar. Hon gillar även att resa och att laga mat.

Niklas Lorenz

Niklas är 46 år och bor i Hallstahammar, Västmanland. Hans gård består egentligen av flera stycken gårdar som har spannmål, vall, beten, skog och köttproduktion med omkring 350 djur. Niklas har velat bli bonde sen han var liten och satt i timmar och stirrade på traktorer på åkrarna. På fritiden jagar han gärna eller reser i Europa med sin son som tävlar i motorcross. Niclas har tre barn.

Pär Eriksson

Pär är 27 år och bor utanför Hallen i Jämtland. Han är mjölkbonde på familjegården som funnits i släkten sedan 1918. Dessutom bedriver han skogsbruk, spannmålsodling och vall för eget bruk. Familjen bedriver även åkeri och på vintern blir det mycket snöskottning för Pärs del. På fritiden kör han gärna skoter och sitter dessutom i styrelsen för Lantmännen i Jämtland.

Mikael Carlsson

Mikael är 52 år och bor utanför Boxholm i Östergötland. Han är köttbonde på gården där han växte upp och som han ärvt av sina föräldrar. På gården finns det även höns och inhyrda hästar. Mikael jobbar även extra på ett sågverk. På fritiden åker han gärna med sina vänner till dansbandsfestivalen i Malung. Mikael älskar barn men har inga egna.