– Jag tappade hår av stress

Gry Forssell om hårda träningspass, väckarklocksterrorn och sitt mansideal

1 av 7 | Foto: CAROLINA BYRMO
Jobbar Hårt Gry Forssell hade det som stressigast i jobbet för två år sedan. ”Jag gjorde radion fem dagar i veckan och sände ’Körslaget’ live på lördagar och ’Big brother’ live på söndagar. Då fick jag nervösa ryckningar under ögonen.
TV

”Gladiatorerna” har fått Gry Forssell att bygga muskler.

Men kraftkarlar är inget för henne.

– Jag gillar otränade rockkillar.

”Aj, aj, aj.”

Gry Forssell, 40, jämrar sig högljutt när hon sätter sig ner i stolen. Hon har slaktat sina ben på gymmet dagen innan.

”Gladiatorerna” har fått henne att ändra sin syn på träning. Totalt.

– Jag har haft en idé om att det ska vara roligt att träna. Nu har jag bestämt mig för att det inte alls ska vara kul, det ska göra ont. Har jag inställningen att det ska vara roligt kan man bli besviken när det blir tungt och jobbigt ­vilket gör att man ger upp.

Blir du mer peppad att träna av att leda programmet?

– Absolut. När man ser gladiatorerna fattar man ju varför de springer fortare, är starkare och hoppar högre, de tar helt enkelt i mycket hårdare. Det som jag förut kallade träning är när allt kommer omkring inte så mycket till träning, man måste ta i ­ännu hårdare.

Har du något mål med din ­träning?

– Jag vill kunna ha på mig jeans och t-shirt och känna mig bekväm i det.

Går du i gång på muskler?

– Nej, jag har aldrig varit en muskeltjej, jag gillar otränade rockkillar.

”Behöver inte bråka”

Du har lett ”Äntligen morgon” i snart nio år. Tröttnar du aldrig på att släpa dig upp i ottan?

– Oh ja, varje morgon när väckarklockan ringer 05.00 tänker jag ”det kan inte stämma, det är inte meningen att jag ska stiga upp och göra det här nu. Jag måste sluta”. Men samtidigt: jag behöver aldrig bråka med barnen och passa tider på morgonen. Jag bara kliver upp och drar. Jag slipper den här långa startsträckan som många har på morgonen.

Lever du ett stressigt liv?

– Jag intalar mig själv att jag har högre stresstolerans än vad jag har. Jag blir inte stressad av jobbet, det ger mig snarare energi. Det är allt det andra som kan kännas stressande, logistisk och disk. I morse stod det någon odiskad lasagneform i diskhon … hela den biten.

– Enda gången jag har kommit på mig själv med att vara riktigt stressad var förrförra ­våren, jag gjorde radion fem ­dagar i veckan och sände ”Körslaget” live på lördagar och ”Big brother” live på söndagar. I samma veva slutade Adam ­Alsing på radion och jag började också fundera på om jag skulle vara kvar. Då fick jag nervösa ryckningar under ögonen och började tappa hår.

Tror du på någonting?

– Jag har periodat i hela mitt liv, ibland tror jag på en sak, ­ibland någonting annat. Men någonting, jag har svårt att tro att vi bara är. Jag har svårt att tro att vi som energi bara skulle ta slut, men jag har heller ingen idé om vad det är som händer.

Är du spirituellt lagd?

– Förr var jag nog det, lite utan att förstå det. Jag åkte till Grekland och hyrde ett hus, jag hade jobbat med ”Sommartoppen” flera somrar i rad och var så trött på att höra min röst och prata om mig själv så jag bestämde mig för att vara tyst en månad. Det höll en dag. Sedan kom Alex som jag nyss hade träffat ner och hälsade på i tio dagar och sedan kom både mamma och pappa på besök …

– En annan gång fick jag för mig att raka bort allt hår på ­hela kroppen. Jag tänkte att dålig energi fastnade i håret. Jag tog aldrig bort allt, men jag klippte mitt långa hår till Sinéad O’Connor-frisyr. Jag såg inte klok ut.

”40 är det nya 20”

Du har nyss fyllt 40. Hur är det på andra sidan?

– Det är bra! 40 är det nya 20 har jag hört, så det kör jag på. Det enda jag har upptäckt är att jag har blivit hypokondrisk. Jag beställde en hälsoundersökning för 3 000 kronor och kollade upp allting. Helst av allt skulle jag vilja göra en skiktröntgen, men det är tydligen jättedyrt och känns lite för hysteriskt. Men det handlar om att inte ge efter för rädslan och inte öppna den dörren. Det bästa är nog bara att köra på.

”Gladiatorerna”, TV 4, 20.00

Detta är GRY

Namn: Gry Charlotta Kossek Forssell.

Ålder: 40.

Yrke: Programledare.

Bor: Enskede, Stockholm.

Familj: Maken Alex Kossek samt barnen Nikki och Vincent.

Inkomst: 1 625 600 kronor (taxeringsår 2011).

Aktuell: Programleder finalen av ”Gladiatorerna” i kväll.

Gry om

… programledar-tics:

– Det blir man aldrig av med. Peter Settman säger fortfarande ”kära vän” och Fredrik Lindström ”så att säga”. Jag säger ”härligt” lite för ­ofta.

… att se sig själv på tv:

– Jag kan bli provocerad av programledare som säger att de aldrig ser sina program. Det känns oseriöst. Man måste hela tiden utvärdera sig själv. Om jag inte vill se programmet finns det säkert andra som också tycker att det är jobbigt att se.

… relationen med maken Alex:

– Vi har varit tillsammans i 12 år och jag är fortfarande kär. Han är toppen! Vi ser till att göra saker tillsammans bara vi, många mammor tillåter sig inte att njuta av sånt för man känner sig som en dålig mamma som är ifrån sina barn. Men jag tror att det är väldigt viktigt och det funkar jättebra för oss.

ARTIKELN HANDLAR OM