Al Pacino – en magnetisk kuf

Så många får tv-filmen om ”Phil Spector”

hårresande i rätten Helen Mirren och Al Pacino i stämningsfulla ”Phil Spector”.
TV

Al Pacino spelar producentgiganten Phil Spector, och Helen Mirren hans försvarsadvokat Linda Kenney Baden, i den här HBO-filmen – som mest handlar om förspelet till mordrättegången mot Spector.

En film som – enligt en sorts ansvarsfriskrivning i förtexterna – inte är ”baserad på en sann historia”. Utan snarare är ”ett drama som är inspirerat av verkliga personer i en rättegång, men som varken försöker framställa de verkliga personerna, eller kommentera rättegången eller dess utgång”.

Och ja ... Efter den helgarderingen av regissören och manusförfattaren ­David Mamet kan man fråga sig vad det egentligen är man ser.

Klart är i alla fall att den sedvanligt passionerade Pacino, som dyker upp i en kavalkad av galna peruker, är a­bsolut magnetisk som excentriskt kufgeni med storhetsvansinne.

En lite rumphuggen, men stämningsfull, intressant och med pondus agerad film – som lämnar utrymme för tvivel vad gäller den numera morddömde Spectors skuld i skådespelerskan och modellen Lana Clarksons död.

Men som ju å andra sidan, om man ska ta Mamet på orden, bara är ett rent fiktivt verk, som inte har just någonting med verkligheten att göra.

Premiär på måndag 21.00

FAKTA

Phil Spector

Amerikansk tv-film från 2013 av David Mamet, med bl a Al Pacino, Helen Mirren, Chiwetel Ejiofor, Jeffrey Tambor och James Tolkan.

Black mirror

Säsong 2

Brittiskt drama från 2013 av Charlie Brooker, med bl a Hayley Atwell, Domhnall Gleeson och Indira Ainger.
 

Charlie Brooker är tillbaka med tre nya fristående avsnitt av sin teknikdystopiska samhällssatir. I första delen träffar vi det unga paret Martha (Atwell) och Ash (Gleeson), som flyttat ut på landet när han plötsligt dör i en bilolycka. I våldsam sorg och saknad beställer Martha en tjänst där Ash kan återuppstå virtuellt, med hjälp av de digitala spår han lämnat efter sig (på Twitter, Facebook, och så vidare). Självklart går allt inte riktigt som hon tänkt sig. Brooker är som vanligt en mästare på att hitta framtidsscenarier som känns otäckt verkliga utifrån våra djupaste känslor och instinkter. Och del två och tre är minst lika bra.

(Sandra Wejbro)
 

Premiär på söndag 23.00

112 Aina

Del 1

Svensk humorserie från 2013 av Daniel Ottosson, med bl a Måns Nathanaelsson, Fredrik Hallgren och Isabel Munshi.
 

”Kopps möter Cops”. Så presenteras den nya humorsatsningen med gänget bakom ”Karatefylla”. Det är en fejkad realityserie som följer ett ganska spånigt poliskontor i Hällby, med sloganen ”We are the law”. I första avsnittet gästspelar en skönt överspänd Andreas Wilson som sig själv, en skådespelare som gör research inför en polisroll. Vi har poliser som ”björnar” länge på toaletten, stoppar hippie-kärror för att andas in marijuana-rök, strippar som extrajobb och är allmänt bakom flötet. Ibland är det riktigt fyndigt och roligt, ibland bara återvinning och stereotyp lyteskomik.

(Sandra Wejbro)

Premiär på måndag 22.00

The bible

Del 1-2

Amerikansk dramaserie från 2013 av Roma Downey och Mark Burnett, med bl a Diogo Morgado och Greg Hicks.
 

Efter snygga ”Vikings” presenterar kabelkanalen History ännu en ny dramaproduktion – som dock spelar i en betydligt lägre division. I ”The bible” – skapad av realityproducenten Mark Burnett och hans fru Roma Downey (som även dyker upp som skådespelerska) – får vi se de mest framträdande historierna i Bibeln dramatiserade. Tanken var att binda samman alla böcker till en enda stor historia med ett och samma storslagna budskap. Men resultatet är fragmentariskt och oengagerande, och skådespeleriet amatöraktigt. Fullständigt ointressant för en icke troende. Och sannolikt otillfredsställande för troende.

(Karolina Fjellborg)
 

Premiär på torsdag 22.00

ARTIKELN HANDLAR OM