Anklagar SVT för felbehandling

Hemskickade Maria menar att hon skickades hem helt i onödan

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
Maria plockades ur SVT:s program mot sin vilja och är besviken. Nu riktar hon kritik mot vården på plats.
TV

Maria Lindholm tvingades lämna ”Mot alla odds” i tårar – efter att ha drabbats av uttorkning.

Nu anklagar hon SVT för felbehandling.

– Läkaren pumpade i mig dropp så jag spydde, säger hon.

I programmet kräktes hon och bars bort på bår.

Men Maria Lindholm, 31, är djupt besviken på SVT:s klippning.

Hon kände sig inte alls sjuk.

– Jag blev fruktansvärt arg. Det man inte får se är att jag sätter mig upp, och får ett fat med frukt som jag äter. Jag var på bättringsvägen, säger hon.

SVT:s sjukvårdspersonal gav Maria tre liter vatten intravenöst via dropp. Enligt SVT kunde hon inte behålla vätskan.

”Kissade hela tiden”

Men enligt Maria berodde det på att hon felbehandlats.

– Läkaren pumpade i mig dropp så att jag spydde. Jag var fullproppad med vätska. Jag kissade hela tiden. Det visade ju att det stod rätt till.

När hon kom hem började ett privat helvete. Hon tappade sin självkänsla och tvingades gå i terapi.

– Jag sänktes totalt. Jag var totalt orkeslös, och en depression smällde till. Jag kommer inte komma över det här på ett bra tag.

Kämpade mot depression

Maria berättar om hur hon innan "Mot alla odds" var nere i en djup depression.

– Det var helt svart. Det var så att jag funderade på om ville fortsätta leva. Men programmet blev en vändning. Därför gjorde det extra ont, säger hon.

– Mitt liv har kantats av så mycket fruktansvärt. Jag har haft så dålig självkänsla, och inte känt att jag varit värd någonting. Förr drogs jag till dåligt umgänge, och lät mig utnyttjas. Jag har ju hellre dåliga vänner än inga vänner.

På SVT tillbakavisar man Marias kritik.

– Vår bedömning är att hon inte felbehandlats. Vi hade med oss en fruktansvärt rutinerad läkare. Men jag är jättebesviken för att Maria inte är med. Hon är så stark. Men läkaren gav ett tydligt besked: säkerhetsrestriktionen blev för stor. Det hade varit oansvarigt att låta henne fortsätta, säger projektledare Siri Bergerud på SVT.

”Kräktes hela tiden”

Expeditionsläkaren Ingrid Didriksson, till vardags överläkare på intensivvårdsavdelningen på Skånes universitetssjukhus Sus i Malmö, var den som tog hand om Maria.

– Vi satte dropp för att hon kräktes hela tiden. Hon kunde inte tillgodogöra sig någon form av vätska, kunde inte dricka och då fick vi sätta dropp, säger hon.

Att deltagaren kissade hela tiden, vilket skulle ha varit ett tecken på förbättring, stämmer inte, enligt henne.

Ingrid Didriksson håller med om att Marias tillstånd blev bättre under dagen. Dock inte tillräckligt för att hon skulle kunna fortsätta.

– Hon var för svag. Vi gjorde vad vi kunde. Men det är inte värt att ta de riskerna. Jättetråkigt det som hände, men det råder inget tvivel om att hon fick rätt behandling.