TV4:s "Fuskbyggarna" anlitade fuskbyggare

Foto: NIKLAS ALM/SÖDERBERG AGENT
Lennart Ekdal och Martin Timell leder Fuskbyggarna.
TV

I TV4:s "Fuskbyggarna" får personer som råkat ut för fuskande hantverkare hjälp att reparera det misslyckade bygget.

Men ett av företagen som kanalen anlitat har själva fällts för fusk.

Byggföretaget krävde en person på 180 000 kronor för mycket – och gav honom bara en dag på sig att betala fakturorna.

För detta fälldes företaget av Allmänna reklamationsnämnden (ARN) som menade att företaget brutit mot konsumenttjänstlagen på flera punkter.

Om en ungefärlig prisuppgift lämnats får den enligt lag inte överskridas med mer än 15 procent.

Skulle åtgärda takläcka

Den drabbade privatpersonen anlitade byggföretaget, som är med i ett av säsongens avsnitt av "Fuskbyggarna", för att hjälpa honom åtgärda ett läckande tak.

Efter att företaget tittat på taket lämnade de en offert på att renoveringen skulle kosta runt 116 000 kronor. När arbetet påbörjats menade dock företaget att privatpersonen själv skulle beställa material. Företaget fakturerade också för skyddsutrustning och verktyg, trots att det inte ingick i överenskommelsen.

Den sammanlagda kostnaden landade till sist på 180 000 kronor mer än avtalat – och privatpersonen anmälde företaget till ARN.

Betalas inom en dag

Privatpersonen har dessutom bara fått en dag på sig betala fakturorna, vilket gjort att han känt sig tvingad att betala innan han hunnit kontrollera fakturorna i sin helhet. Det menar ARN som skriver att det verkar som att syftet med fakturarutinen har varit att sätta personen i tidspress.

ARN gick på privatpersonen linje – och fällde företaget. I sitt beslut rekommenderar ARN företaget att ge honom 60 000 kronor tillbaka. Pengar som privatpersonen inte säger sig ha fått trots att ARN:s beslut kom förra sommaren.

Jonny Söderström är pressansvarig för "Fuskbyggarna" på TV4.

– Vi måste helt enkelt undersöka saken närmre. Jag vill inte gå saker och ting i förväg, men vi kommer naturligtvis att granska om företaget har anmälningar mot sig, säger han till Nöjesbladet.