Allvarliga brister i byggprogrammen

Experter: bryter mot arbetsmiljölagen

1 av 3 | Foto: TV3
I P1:s program ”Kaliber” riktar experter hård kritik mot byggprogram som TV3:s ”Byggfällan”, med Renée Nyberg och hennes bror Peter, Kanal 5:s ”Arga snickaren” med Anders Öfvergård och TV4:s ”Bygglov” med Mats ”Matte” Carlsson och Willy Björkman.
TV

Säkerheten offras – för att göra bra underhållning.

Byggprogrammen i tv kritiseras av experterna.

– Det är bara en tidsfråga innan det händer något, säger Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud på fackförbundet Byggnads, i P1:s ”Kaliber”.

Foto: INGER FAGERBERG
Tomas Kullberg, skyddsombud på Byggnads, är kritisk.

”Kaliber” i Sveriges radio P1 har granskat den senaste säsongen av TV4:s ”Bygglov”, TV3:s ”Byggfällan” och Kanal 5:s ”Arga snickaren”.

Enligt flera experter bryter byggprogrammen regelbundet mot arbetsmiljölagen.

Allvarliga brister

Granskningen visar på allvarliga brister i varje avsnitt av ”Bygglov” och ”Byggfällan”, i ”Arga Snickaren” är bristerna något färre.

– Om jag tittar på vad som skulle kunnat inträffa så kan jag se på flera av programmen att dödsolyckor skulle nog inte vara så långt ifrån skulle jag säga. Det är extremt farliga saker. Och det är bara en tidsfråga innan det händer något, säger Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud på fackförbundet Byggnads, i ”Kaliber”.

Experterna som uttalar sig i programmet har bland annat reagerat på promenader på ruttna tak och vårdslös hantering av motorsågar och grävskopor.

Bekräftar slarv

I programmet höjs också flera röster om att byggprogrammen har en negativ effekt på hur man ser på säkerhet på byggarbetsplatser i Sverige.

”Bygglov” produceras av Stockholm-Köpenhamn, ”Byggfällan” av Meter. Båda produktionsbolagen ägs av Metronome Film & television.

Nicke Johansson, kommunikationsansvarig på Metronome – som även har ansvar för arbetsmiljöfrågor, bekräftar att det slarvats med säkerhetsarbetet.

Han menar att det i byggprogrammen ofta ligger störst fokus på att göra bra underhållning.

Tv-snickaren Jonny Ljungman delar bilden:

– Produktionsbolagen vill ju att det ska vara många människor som tittar på tv, och många gånger så går ju underhållningsvärdet före arbetssäkerheten. Det går ju i andra hand. Helt klart, säger han i ”Kaliber”.

Nicke Johansson berättar dock att man nu tagit i kontakt med Arbetsmiljörådet för att få råd och att de ska utbilda personalen för att förbättra arbetsmiljön.

”Sker misstag”

I ”Kaliber” berättar Anders Öfvergård att han varit med om situationer där producenten velat sätta ”en snygg bild” framför säkerheten.

– Det är klart jag har varit med om det. Alltså deras stora grej är att leverera bilden. Det är klart att det sker misstag. Det ska jag inte sticka under stol med, jag gör mina misstag jag med.