– Jag vill också ha ett one-night-stand

Funktionsnedsatta dejtar i ny tv-satsning
– nu vill de omkullkasta folks fördomar

1 av 4 | Foto: KANAL5
Emelie Felderman är en av de funktionshindrade som ska hitta kärleken i Kanal 5. Då vill hon ändra folks fördomar: ”Det finns en föreställning om att man ska dejta folk som sitter i rullstol bara för att man själv gör det, att man är sitt handikapp”, säger hon.
TV

Det kan vara svårt att finna kärleken.

Och för de med en funktionsnedsättning är det inte lättare.

Nu vill Kanal 5 hjälpa dem på traven.

– Det är svårt för folk att förstå att jag också vill ha ett one-night-stand, säger cp-skadade Emelie Felderman.

Det går under arbetsnamnet ”De odejtbara” eller ”The Undateables” och är Kanal 5:s nya dejtingsatsning.

I höst får tittarna följa åtta funktionsnedsatta singlars resa för att finna en partner. Från det första nervösa telefonsamtalet, formulerandet av kontaktannonsen till den pirrande förälskelsen och första kyssen.

– Det finns en föreställning om att man ska dejta folk som sitter i rullstol bara för att man själv gör det, att man är sitt handikapp, säger Emelie Felderman, 32, från Stockholm, som är en av deltagarna.

Ingen skör varelse

Hon har en medfödd cp-skada som heter spastisk diplegi och sitter i rullstol, men ser det inte som ett hinder.

– Ibland får jag erbjudanden som ”jag sitter här i en villa och vill stadga mig”, folk tror att det måste vara allvarligt och helylle bara för att jag sitter i rullstol, säger hon och fortsätter

– Det är svårt för folk att förstå att jag också vill ha ett one-night-stand eller ett skjut. De tror att jag är någon slags skör varelse som sitter och längtar efter den stora kärleken. Klart jag letar men jag vill ju leka fram till dess att jag finner den.

Hon behövde inte fundera speciellt länge innan hon tacka ja till tv-erbjudandet.

– Jag vill normalisera mitt funktionshinder och bli en del av det övriga samhället, även vad gäller relationer och kärlek, säger hon.

Vad tror du att tv-programmet kommer att väcka för reaktioner?

– Det värsta är väl om det inte väcker några reaktioner alls. Jag tror säkert att det kan finnas de som tycker ”åh vad hemskt att man visar funktionshindrade på det här viset”.

Och vad vill du säga till de som tycker så?

– Jag är ju inget offer utan vet precis vad jag har gett mig in på. Jag tar den risken som andra som är med i tv-program gör, den risken får jag ta. Jag är en vuxen människa.

Även 26-årige Anders Moberg från Tumba ska delta i programmet. Han är diagnostiserad med asperger och har haft svårt att få till dejtandet.

– Jag har aldrig haft ett förhållande, det skulle vara underbart om det hände. Men att jag deltar handlar allra mest om att jag vill vara en positiv förebild, det här kan hjälpa både mig och andra i samma situation, säger Anders Moberg.

Programmet kommer att börja sändas på Kanal 5 efter sommaren.

ARTIKELN HANDLAR OM