Därför lämnar Morberg ”Mästerkocken”

Krävde att bestämma allt - då sa TV4 nej: ”Vidrigt att bli styrd”

1 av 11
Markus Aujalay och Leif Mannerström blir ensamma kvar.
TV

Han ville styra ”Sveriges mästerkock”.

Men TV4 nobbade Per Morbergs krav - nu l­ämnar han programmet.

– Jag har råd att följa min moral och övertygelse, skriver han i ett mejl till Nöjesbladet.

Foto: Andreas Lundberg/TV4
Matilda Snöwall, TV4.

Per Morbergs, 53, tid i ”Sveriges mästerkock” i TV4 är förbi. När programmet återvänder nästa år är hans plats i juryn ersatt.

I en mejlintervju med Nöjesbladet talar Per Morberg för första gången ut om anledningen till avhoppet.

– Jag har i dag råd att följa min moral och min övertygelse. Tycker det är konstigt att tävla i bullbak, matlagning, dans, fetma, dumhet eller vad det nu kan vara. Vi hade 10 000-kronorsfrågan då jag var barn och jag tyckte det var skoj – då. Frågesport och korsord är vad jag kan sträcka mig till i dag.

Finns det någon chans att du ställer upp på något liknande igen?

– Nej! Så länge jag kan överleva, genom annat, gör jag det!

Vad har du fått för reaktioner från dina kolleger i juryn?

– Jag älskar Leif och Markus. De är fantastiska yrkesmän och kamrater. De borde få visa upp sina gedigna kunskaper på annat sätt än genom ett inköpt utländskt format. Klart de är ledsna över att vi splittras men de står stadigt själva.

Hur försökte TV4 få dig att stanna kvar?

– De försökte inte få mig att stanna - annars hade de lyckats!

TV4 nobbade Morbergs krav

I en stor intervju i julinumret av tidningen ”Buss på Sverige” berättar han om erbjudandet han gav kanalen inför den kommande säsongen:

– I gave them an offer they can refuse, sa han då.

Han konstaterar att det i­nte handlar om pengar. Han behöver inte jobbet som jury­medlem rent ekonomiskt. Men han vill hålla i programmet själv.

– Jag vill bestämma allting, vara den som styr. Det har varit kul med Leif och Markus, vi tycker om varandra på riktigt, och med oss i teamet har vi 45 personer som är väldigt duktiga på sina jobb, fantastiska bildproducenter, duktig producent, klippare, fotografer, kamera­åkare. Till och med deltagarna är roliga och charmiga. Vi skulle kunna göra någonting som är bra på riktigt.

Väntar på Hollywood

Programformatet, som ursprungligen kommer från England, faller dock inte Morberg i smaken. Alls. Han berättar att det känns ”vidrigt” för honom som skådespelare att vara styrd att s­äga saker som ”du ska nu gå till eliminering” och ”mästerkock” var fjärde sekund.

Jurykollegan Leif Mannerström säger till Nöjesbladet att Morberg berättat för honom att han nu vill satsa på skådespeleriet. Något som Morberg också understryker. I ”Buss på Sverige” säger han att han väntar på att Hollywood ska ringa, att det kan hända när som helst.

Enligt honom själv är han i rätt ålder. Vilken roll det blir är inte så noga. Han kan tänka sig att ”spela i vilken ’Die hard’-pissrulle som helst”.

Faktum är att han provspelade för ”Millennium”-filmerna, men inte fick den roll som Micke Nyqvist s­edan fick, berättar han.

Kommer bli saknad

Om rollen han spelat i matprogrammen säger han:

– Den där matgubben, det är bara teater. Med den skillnaden att jag faktiskt kan l­aga mat, så in i helvete! Och det kan snart inte någon i det här landet. Det är katastrof.

Mannerström är ledsen att Morberg försvinner.

– För mig som kock är det en sak att göra det, för Per som skådespelare är det annorlunda. Men han har gjort det bra. Jag beklagar i högsta grad att han väljer att lämna.

I våras berättade Per Morberg för Nöjesbladet att han hade ett nytt filmprojekt på gång där han både skulle regissera och spela en mindre roll.

Är projektet fortfarande aktuellt?

– Det går inte att säga mer. Film handlar tyvärr alltid om pengar. Man måste få ihop slantarna för att kunna börja filma. Vi är inte där än, skriver han.

Matilda Snöwall, genrechef för reality och livsstil, berättar att TV4 jagar en ny jurymedlem.

– Vi har pratat om många olika namn. Det är allt jag kan säga.

Per Morberg

Namn: Per Henrik Morberg. Ålder: 53 år. Bor: Vagnhärad. Yrke: Kock, skådespelare och regissör. Familj: Hustrun Inese, fem döttrar. Aktuell: Snart bioaktuell i ”Hur många kramar finns det i världen?”.

Från Dramaten till Rederiet och Wallander – här är Morbergs skådespelarkarriär

Började på teatern...

Efter utbildningen på ­Teater- och Operahögskolan i Göteborg följde teaterroller, bland annat med Riks­teatern och på Dramaten.

...gick vidare till tv...

Mest känd är Per ­Morberg för sin roll som ­Viggo i SVT:s långkörare ”Rederiet”. Men han har även bland annat medverkat i ”Labyrint”, ”Svenska hjärtan” och ”Stockholm–Båstad”. Senast ­hade han huvud­rollen i TV4:s ”Inkognito”.

...och fortsatte sedan på vita duken

Det har varit en hel del deckare för Morberg när det kommer till långfilm. Flera Beck-filmer och ett par Wallander-rullar har det blivit. Härnäst medverkar han i ”Hur många kramar finns det i världen?”.