Lina Perneds comeback – i internationella succéserien

Svenskan med i "Kommissarie Montalbano"

1 av 6 | Foto: Fabrizio Di Giulio/RAI/SVT
Lina Perned och Luca Zingaretti i ”Kommissarie Montalbano”.
TV

Lina Perned gör comeback i svensk tv i sommar - dubbad till italienska. Hon spelar en av huvudrollerna i nya säsongen av den populära kriminalserien "Kommissarie Montalbano".

Efter ett två år långt uppehåll kommer Salvo Montalbano i sommar tillbaka till SVT.

I den nionde säsongen av "Kommissarie Montalbano" dyker dessutom ett annat bekant ansikte upp - den svenska skådespelaren Lina Perned.

Hon har tagit över rollen som Montalbanos flickvän Livia.

– Rollen spelades av en österrikisk skådespelerska för några år sedan och när hon skulle bytas ut sökte de efter ersättare i bland annat Sverige. En castingagent ringde upp mig, jag gjorde en provfilmning med regissören och fick jobbet, säger Lina Perned.

"Mycket förberedelse"

Att hon inte talar språket var inget problem - Lina Perned pratade engelska under inspelningarna och dubbades sedan till italienska av samma skådespelare som tidigare gjort Livias röst.

– Jag fick lära mig vissa italienska ord så att det skulle passa in. Det krävdes väldigt mycket förberedelse eftersom det var viktigt att jag och Luca Zingaretti, som spelar Montalbano, förstod varandra så att vi kunde spela, berättar Lina Perned om inspelningarna.

I Italien sågs den nya säsongen av omkring tio miljoner tittare och även i Sverige har "Kommissarie Montalbano" gått bra.

– Det är ju den och "Bläckfisken" som är de stora italienska serierna. "Kommissarie Montalbano" är lite mer lättsam, det finns komiska inslag och rollfigurer, och jag tror att det är därför den har blivit populär över hela världen. Hela familjen kan titta, säger Lina Perned.

Hoppas på fortsättning

Hon hoppas nu på att få fler roller i Italien.

– Jag tänker åka ner dit och försöka få till lite möten. Om de bestämmer sig för att göra ännu mer "Kommissarie Montalbano" och min karaktär finns kvar kan det också bli en fortsättning där, säger Lina Perned.

Först ska hon dock bli mamma för första gången.

– Jag ska vara mammaledig ett tag, det är väldigt spännande. Så det är mest det som jag tänker på just nu, säger Lina Perned.

Den nya säsongen av "Kommissarie Montalbano" får premiär i SVT1 den 23 juli.

Fakta/Lina Perned

Ålder: 39 år.

Bor: Stockholm

Familj: Sambo och snart barn.

Bakgrund: Slog igenom i filmen "Ha ett underbart liv" 1992. Har sedan dess bland annat medverkat i tv-serier som "En fyra för tre" och "Aspiranterna" samt stått på teaterscenen.

Aktuell: Spelar Livia i den nya säsongen av den italienska kriminalserien "Kommissarie Montalbano" som får premiär i SVT den 23 juli.
 

Fakta/"Kommissarie Montalbano"

Tv-serien baseras på en serie kriminalromaner av Andrea Camilleri och den första säsongen sändes i Italien 1999.

Serien blev snabbt en av Italiens mest populära och den har exporterats till en lång rad länder.

Huvudrollen görs av skådespelaren Luca Zingaretti. Peppino Mazzotta, i rollen som Giuseppe Fazio, och Angelo Russo, i rollen som Catarella, har också varit med sedan början.

Totalt har det blivit 9 säsonger och 26 avsnitt av "Kommissarie Montalbano". Alla tidigare säsonger har visats av SVT.

Linus Brännström/TT Spektra