Babsan rasar mot SVT efter omöjliga kraven

Vägrar skriva på kontraktet för ny show – ersätts

1 av 3 | Foto: PETER WIXTRÖM
"Babsan" hade säkrat ett programledarjobb i SVT. Men planerna fick skrotas när han fick kontraktet – som krävde 30 veckors karantän.
TV

"Babsan" hade säkrat ett programledarjobb i SVT.

Men planerna fick skrotas när han fick kontraktet – som krävde 30 veckors karantän.

– De får de ändra på de där kommunistiska reglerna, säger Lars-Åke Wilhelmsson.

Tv-profilen Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson, 54, laddade upp inför att bli barnprogramledare i SVT.

Tillsammans med ett produktionsbolag hade han spånat fram Babsans kommande upptåg i ett program där han skulle ordna fester hemma hos barn. Han skulle ha filmat i totalt 20 dagar.

– Det hade varit en jättekul grej för mig, säger Wilhelmsson.

Men kallduschen kom när SVT-kontraktet presenterades för honom i sommar.

Han skulle ha hamnat i karantän. Tio veckor före programmet, och tio veckor efter. Därmed skulle han inte ha fått visa sig i andra kanaler eller kommersiella situationer.

– 30 veckor, för fan. Känns som en evighet. Synd att jag behövde tacka nej. Till och med SVT:s vd Eva Hamilton visste om detta när vi sågs på "Allsång på Skansen". Hon sa: "det är synd att vi inte fick med dig i vår programtablå". Mitt svar var: "då får ni ändra de där kommunistiska reglerna med att man inte får visa sig någon annanstans", säger han.

Ersattes av annan dragstjärna

Han tänker inte skriva på några kontrakt för SVT i framtiden. Om det inte blir ändring.

– Du har ju inte betalt för de tio veckorna innan och efter som du inte syns i rutan, fortsätter han.

Wilhelmsson har varit Babsan sedan 1992 och har synts i flera kanaler.

– Jag är en gammal ZTV och TV3-profil som hoppat runt. Jag sa "hur tror ni ni kan låsa mig i 30 veckor för en barnprogramserie". Jag var stenhård, sa jag.

Produktionsbolaget och SVT gick vidare med ett annat upplägg, där dragshowartisten Peter Englund från gruppen Diamond Dogs blev aktuell i stället.

– Då blev jag förvånad. Vad har barnen för relation till en annan utklädd kille? Babsan känner de ju igen från andra saker, säger han.

SVT: ”Problematiskt”

SVT:s programbeställare Peter Nyrén vill inte kommentera den specifika förhandlingen med Wilhelmsson.

– Vi vill undvika att programledare och centrala medverkande som vi lanserar programmen kring förekommer i andra stora produktioner och kommersiella sammanhang. Det blir vanligare att kända personer är inblandade i kommersiella aktiviteter de regelbundet eller tillfälligt kan få pengar för. Det kan bli problematiskt för oss, säger Peter Nyrén.

Programmet skulle sändas i januari 2014.

FAKTA

■ ■ I slutet av juni riktade Gry Forsell, programledare för TV4:s "Sommarkrysset", skarp kritik mot SVT. Hon menade att kanalen hindrar de artister som medverkar i "Allsång på Skansen" att ställa upp i andra program. Först efter "Allsången" är det fritt fram.

– Jag är jättenöjd med vår uppställning. Men jag tycker det är pissigt av dem på SVT för när de bokar sina artister får de skriva på ett kontrakt om att de inte får medverka i liknande svenska tv-program förrän efter att de uppträtt på "Allsång på Skansen", sa hon till Nöjesbladet.

Claes Malmberg ansåg att kontrakten stoppar artister från att arbeta.

– Det är vansinnigt. SVT behöver inte göra det. Sverige är ett sådant litet land.

Susanna Jacobsson, projektledare på SVT, ville inte kommentera kritiken:

– Där har jag ingen kommentar. Det är en icke-fråga kan jag tycka.